Роден на остров Кипър и живял през IV в., Спиридон

...
Роден на остров Кипър и живял през IV в., Спиридон
Коментари Харесай

Всички майстори на занаятите празнуват днес

Роден на остров Кипър и живял през IV в., Спиридон хранел небогати и сираци, лекувал заболели, приемал странници. По времето на император Константин е свещеник в гр. Тримитунт на остров Кипър.

Просветен от Св. Дух, Спиридон узнавал тайните намерения и провинения на хората. Поучавал посредством обич и състрадание към ближните. Прославил се посредством доста чудеса, които били знак на проявената към него Божия благосклонност. През 325 година взел участие в Първия космополитен събор, където потвърдил единството на Светата Троица.

На гроба му в Тримитунт се случвали доста чудеса.

Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завладяване на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу).

Според националната митология св. Спиридон бил кондурджия (обущар), по тази причина е разгласен за настойник на занаятчиите. На този ден честват всички майстори на националните занаяти.

Народните вярвания са, че светеца защищава от кожни болести. Затова дамите вършат специфични обредни хлябове и ги раздават за здраве.

Народът изключително деликатно следи времето през 12-те дни след св. Спиридон - каквото е времето, такова ще е то през съответните месеци през идната година: на първия ден подхожда януари, на втория – февруари, на третия - март и така нататък

На този ден не се работи женска работа. Не се шие. Ако се убоде дамата на този ден, раната няма да зарасне елементарно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни - да не излизат пъпки по тялото.

Честит празник на занаятчиите! Честито и на имениците!

На този ден честват всички, които носят имената: Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР