Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва

...
Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва
Коментари Харесай

Проф. Чирков: Реформа в здравеопазването имаше едно време, а сега – пълна разруха

Роден е в Лом на 27 януари 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година

Заминава през 1966 година за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година

През 1984 година се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 година

Дълги години е шеф на болничното заведение „ Св. Екатерина “.

Проф. Чирков печели международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции, трансплантации.

Александър Чирков сподели доста тежки истини за положението на опазването на здравето в България. В изявление за „ Фрогнюз “ забележителният доктор с болежка призна, че същинска промяна в здравната система в България е имало единствено в последните 10 години от ръководството на Тодор Живков.

Благодарение на нея в страната е била основана съвършена организация и нещата са тръгнали в вярната посока. Самият Тато е казвал за протичащото се в опазването на здравето: „ Никой да не го стопира! “.

Проф. Чирков със страдание признава, че с настъпването на демократичните промени всичко хубаво в системата е завършило и е било унищожено. По думите му с цел да има работеща здравна каса, би трябвало да се изготви ценоразпис на услугите, а не да се залага на клинични пътеки.

Необходим е също по този начин екип от към 80 положителни доктори, който да обикаля из страната и да упражнява надзор. Друг значим детайл е непрекъснатото рационализиране на лекарския състав. Професор Александър Чирков напомни, че персонално той е довел у нас група именити американски лекари, които в продължение на месец са обикаляли страната и са чели лекции.

Той е безапелационен, че без положителни и квалифицирани лекари няма по какъв начин да има положително опазване на здравето.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР