Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен

...
Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен
Коментари Харесай

26 Май 1876 Г. - Денят В Който Панайот Волов Се Удавя В Янтра

Роден е през 1850 година или 1851 година в Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно учебно заведение при Добри Войников. С материалната поддръжка на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава образованието си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

Шест месеца преди да приключи Южнославянския интернат в Николаев (Украйна), е заставен да се завърне в Шумен заради заболяване. Назначен е за основен преподавател и шеф на класното учебно заведение, провежда вечерно учебно заведение, взе участие интензивно в активността на локалното читалище, написа Факти.бг. Председател е на Шуменския частен революционен комитет и като негов представител през август 1874 година взе участие в общото заседание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.

Арестуван е и хвърлен в пандиза при започване на 1875 година поради присъединяване му в острия спор сред локалните младежи и европейските инженери, участващи в строителството на железопътната линия Каспичан-Шумен-Ямбол. Панайот Волов застава отпред на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и локална госпожица. След няколкомесечен престой в пандиза е освободен и отпътува за Румъния.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР