Роден е на 3 август 1980 г.От първи до четвърти

...
Роден е на 3 август 1980 г.От първи до четвърти
Коментари Харесай

На 3 август рожден ден има Руши Видинлиев

Роден е на 3 август 1980 година

От първи до четвърти клас учи в учебното заведение към италианското посолство в София. От дребен тренира тенис и фантазията му е да стане тенисист. Още като дете има и театрални изяви. На 10-годишна възраст е признат във Fettes College, Шотландия, където продължава да развива ползите си в спорта, само че се среща съдбовно и с театралното изкуство. Участва интензивно както в спортния живот на колежа, по този начин и във всички театрални постановки. С ролята на Грегор Самса (Metamorphosis, режисура на Стивън Беркоф, по Кафка) става част от програмата на авторитетния Edinburgh Fringe Festival.

 

 

След колежа пътува и живее на разнообразни места. Приет е в Кино академията в Ню Йорк, само че избира Бристолския университет, където учи спектакъл и кино.

Руши става известен в България при започване на новия век, 10 години след рухването на социализма. Дебютира на българската сцена през 2001 година с песента „ Всичко се връща “ (която има и англоезична версия - „ Taking A Breath “). За идващ сингъл е определена песента „ Away From You “, а малко по-късно през 2002 година излиза и първият му албум „ От друга страна “. За продукцията Руши работи главно с Мага. Третият сингъл от албума е „ Il Ritmo Del Mio Cuore “. Тази ария се трансформира в летния шлагер на 2003 година

В края на същата година Руши е подготвен и с втори албум- „ Независим “. По песните работи с Миро Гечев, Мага, Графа и Крум Георгиев. От албума излизат три сингъла: „ Instead “(feat. Устата), „ Ти беше “ и „ Хотел** “.

През пролетта на 2005 година излиза албумът „ Онзи “. Тук към към този момент разпознаваемия, благозвучен поп на Руши се прибавя и по-китарно звучене, с помощта на Георги Георгиев от Остава, Димо от P.I.F., които са нови съавтори в албума. Едноименната ария „ Онзи “ е дело на Мага. Миро Гечев и Графа също вземат участие в плана, от който има три сингъла: „ Онзи “, " Things Are Simple " и „ Бе Ге Ти Ви “.

Последният (засега) албум на Руши е „ Post Sleep “ (2008). За него той работи с Retro, различно трио, което повежда музиката му в по-експериментална посока. Сингли от продукцията стават: „ Go Ahead “, „ Local Time “ и „ Beautiful Dirt “ (включен и в саундтрака на кино лентата на Явор Гърдев „ Дзифт “).

Руши е съавтор и на доста песни за други български реализатори, включително Мария Илиева („ Думи “), Нина Николина („ Вуду “) и Лора Караджова („ Спуснати пердета “). Работи и по дебютните албуми на финалистите от Music Idol и X-Factor. Негови са текстовете на „ За тебе ария нямам “ на Невена Цонева, „ Няма място в теб “ на Тома и „ Самурай “ на Жана Бергендорф.

Като артист взе участие във филмите „ Magma “ на режисьора Иън Гилмор, " Dalida на Джойс Бунюел, „ Trade Routes “ на Джеймс Лофтус, „ Double Identity “ на Денис Димстер и озвучава ролята на Родни Копърботъм, в българската версия на анимацията „ Роботи “ на Крис Уедж.

През 2012 година Руши получава покана за основна роля в дебютния режисьорски план на оператора Емил Христов. „ Цветът на хамелеона “ е по сюжет на Владислав Тодоров (автор и на „ Дзифт “) и е обвързван с интервала на социализма и интервала на постсоциализма. Филмът дебютира на кинофестивала в Торонто и е селектиран в програмата на доста международни кинофестивали, в това число „ New directors New films “ в Ню Йорк. За ролята си на маниакалния псевдо разузнавач Батко Стаменов през 2013 година Руши получава премия за Най-добър артист от Българската кино академия, както и доста други влиятелни оценки.

През 2013 година Рушен приключва магистърска стратегия по късометражно кино в School of Visual Arts- Ню Йорк.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР