Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци,

...
Роден е на 28 септември 1919 г. в село Шишманци,
Коментари Харесай

Роден е Никола Ганчев, български музикален педагог

Роден е на 28 септември 1919 година в село Шишманци, Пловдивско, само че от дребен заживява със фамилията си в село Рудник, Бургаско. Майка му е била национална певица и е знаела, съгласно спомените на Никола Ганчев, „ повече от 200 песни и най-обичаше бавните песни за хайдути “, а чичо му Васил бил кавалджията, който първи го подтикнал към свиренето. Първия си дудук получил, когато бил на 7 години. На 16-годишна възраст невероятният му гений е приет и е поканен да направи първите си записи в радиото.
От 1936 година е постоянен реализатор в Радио „ София “, паралелно с най-изявените музиканти и артисти тогава. По това време основава първата си национална група: Слави Велев – гайда, Александър Илиев и Недка Тонева – гъдулари от село Девня, единствената жена по него време, която свири на дудук, учила се от Никола Ганчев. Кулминацията в неговия креативен път настава през 1951 година с основаването на Държавния отбор за национални песни и танци с началник Филип Кутев. Никола Ганчев става основния му асистент и съветник. В продължение на 30 години Ганчев е пръв солист в ансамбъла и с най-прецизния съпровод на изтъкнати певици, като Вълкана Стоянова, Надка Караджова, Комня Стоянова, Бойка Присадова, Янка Танева и други. През многочислените си пътувания пресъздава претърпяното в музика и натрупва извънредно доста знания за българската национална музика. Макар и принадлежащ основно към тракийската школа, оставя след себе си произведения, които съставляват всички фолклорни области в България, в цялата им разноцветност и многообразие.
 Балйският тигър е разгласен за липсващ скотски тип Балйският тигър е разгласен за липсващ скотски тип
Балийският тигър (Panthera tigris balica) е подвид на тигъра, живял в миналото на остров Бали. Счита се, че последният тигър е погубен през 19...
Преподавал е на доста млади музиканти.
През 1961 година дружно с Михаил Йорданов, Михаил Букурещлиев, Еленчо Недялков и други основават Детско-юношкия фолклорен отбор „ Изворче “. Там доникъде на 90-те години на ХХ век Никола Ганчев образова десетки от бъдещите най-хубави реализатори на дудук. Огромните му грижи за Музикално учебно заведение в Котел от 1962 година, както и работата му с самостоятелни възпитаници, не прекъсват до последните му дни.
Никола Ганчев умира на 4 ноември 2001 година в град София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР