Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му

...
Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му
Коментари Харесай

Роден е Ран Босилек

Роден е на 26 септември 1886 в Габрово. Баща му е майстор и опълченец от Освободителната война – умрял, когато Ран Босилек е седемгодишен. Ран Босилек има двама братя и две сестри. Всички получават висше обучение. Единият му брат е доктор Христо Негенцов (1881 – 1953), професор по педагогика. Другият му брат е Никола Негенцов (1888 – 1943) – физик, метеоролог.
Ран Босилек приключва Априловската гимназия в Габрово (1904) и известно време по-късно работи като преподавател (1904 – 1908). За своите дребни възпитаници той написал първото си детско стихотворение „ На косичка “, което било оповестено в списание „ Светулка “ през 1906 година Следва славянска лингвистика и право в Софийския университет (1908 – 1910), приключва право с докторат в Брюксел, Белгия (1916). Известно време е юрист, само че обичта му към децата става причина да стартира да написа за тях.
 Умира Уангари Маатаи, кенийска еколожка, носителка на Нобелова премия за мир Умира Уангари Маатаи, кенийска еколожка, носителка на Нобелова премия за мир
Уангари Маатаи е родена в село Ихите в централния планински район на Кения. Семейството ѝ е от най-многобройната етническа група в Кен...
Участва в редактирането на списание „ Светулка “, редактира вестник „ Врабче “. Редактор е в издателство „ Хемус “, където се издава сп. „ Детска наслада “ – едно от най-известните детски издания в България. Председателства Дружеството на детските писатели. Членува в Съюза на българските писатели. Ран Босилек е един от основателите на художествено завършената детска книга в България. През 1932 книгата „ Неродена мома “ с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрации на Георги Атанасов на изд. „ Хемус “, печели влиятелната интернационална премия Шумейкър на Втората интернационална галерия на книгата в Брюксел.
Ран Босилек е един от създателите, които съчетават рядката заложба на поезия и прозаика. Голямото му по размер творчество за деца е показано в десетки обособени издания и сборници.
Умира на 8 октомври 1958 година в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР