родължават мащабните антиправителствени протести в столицата на Беларус, Минск. На

...
родължават мащабните антиправителствени протести в столицата на Беларус, Минск. На
Коментари Харесай

Въпреки насилието: 100 000 отново на протест в Минск

родължават огромните антиправителствени митинги в столицата на Беларус, Минск. На 50-ия ден от началото на недоволството, в неделя, към 100 000 стачкуващи извършиха улиците на града, съобщи Асошиейтед прес ().

Много от тях носеха картонени корони, като метод да се присмиват на президента Александър Лукашенко, който по време на 26-годишното си ръководство потиска опозицията и заглушава сериозните медии.

В неделя митинги имаше и в още 9 беларуски града .

Недоволството на хората избухна след президентските избори на 9 август, които публично дадоха шести мандат на Лукашенко внушителните 80% преднина. От опозицията обявиха, че резултатите са манипулирани.

Александър Лукашенко се опълчва на апелите да се отдръпна от властта и доста видни членове на съвета, образуван за предаване на властта, бяха задържани или избягаха от страната. Протестите пък не престават, макар че всеки ден биват задържани стотици стачкуващи.

Министерство на вътрешните работи на Беларус заяви, че

към 200 стачкуващи са били арестувани в неделя в цялата страна .

Полиция и войски блокираха центъра на Минск с бронирани машини и водни оръдия.

Лукашенко ускори недоволството против себе си тази седмица, като ненадейно постави клетва за нов мандат на необявена гала, което накара мнозина да му се подиграват, че таи кралски мечти.

Западните страни намерено осъдиха съмнителните избори и репресиите против протестиращите в Беларус. Европейският съюз и Съединени американски щати обмислят наказания против беларуски държавни чиновници.

Лукашенко отвърна внезапно на Еманюел Макрон

в неделя, откакто френският президент съобщи в изявление за вестник, че Лукашенко би трябвало да напусне властта.

„ Искам да кажа, че самият президент на Франция, следвайки личната си логичност, трябваше да подаде оставка преди две години – когато жълтите жилетки започнаха да излизат за пръв път по улиците на Париж”, сподели Лукашенко, базирайки се на френското протестно придвижване, което обаче има обществени претенции.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР