Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на

...
Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на
Коментари Харесай

Роботизирани системи ще скъсят срока за проверка на пробите за алкохол и наркотици

Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на водачите за алкохол и опиати , с цел да може резултатите да излизат до една седмица. За задачата към този момент са отделени средства, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Въпросът е разискван на състоялата се междуведомствена среща за пътна сигурност при премиера акад. Николай Денков. 

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със модерна техника до март идната година. Министър-председателят получи увещание, че процедурите за това ще бъдат придвижени оптимално бързо , осведомят от правителствената  пресслужба.

Николай Денков разпореди на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ да изследва европейската процедура за разграничение на използването на опиати от приемането на избрани медикаменти, които могат да дадат позитивни проби за неразрешени вещества . Въпросът ще бъде обсъждан на експертно равнище с токсиколози, фармацевти и други експерти. 

Акцент на днешната полемика беше Планът за деяние 2024-2026, който се изготвя според Закона за придвижването по пътищата и е в осъществяване на Националната тактика за пътна сигурност. Според министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков основна мярка в документа е дигитализацията на данните за положението на пътната инфраструктура и така наречен пътни такъми – пътни знаци, маркировка и др. 

Вече са в сила промените в Наказателния кодекс, според които транспортното средство се лишава, ако има съществуване на опиати или пък концентрацията на алкохол в кръвта на лидера е над 1,2 промила. А в случай че транспортното средство не е на управлявалия го сега на нарушаването, следва да се заплати неговата равноценност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР