Роботизираната кола Marilyn преминава през интензивни тестове за напълно автономно

...
Роботизираната кола Marilyn преминава през интензивни тестове за напълно автономно
Коментари Харесай

Финландската роботизирана кола Marilyn паркира напълно самостоятелно

Роботизираната кола Marilyn минава през интензивни проби за изцяло самостоятелно паркиране в регион, далечен от водача на най-малко 100 метра. Интернет на нещата (IoT) подкрепя колата да откри празно паркомясто и да се „ намести “ там.

„ Автономното паркиране разрешава на обещано пространство да се паркират повече коли, защото те могат да бъдат „ подредени “ по-плътно една до друго без боязън от конфликти, а това е значимо тук-там като летища и търговски центрове. Технологията отваря и нови благоприятни условия за усъвършенствана логистика и понижаване на препълването на паркингите “, изяснява Йохан Шолиърс, управител на плана от финландския център за софтуерни проучвания VTT.

Роботизираната кола Marilyn опитва автоматизираното паркиране като част от плана AUTOPILOT, който се финансира от Европейската комисия, с цел да изследва капацитета на Интернет на нещата в автоматизираното шофиране. Тампере е един от европейските тестови обекти на плана, дружно с италианския град Ливорно, Брейнпорт, Холандия, Версай, Франция и Виго, Испания. Тестова площадка по плана има и в Южна Корея.

При демонстрацията на автоматизирано паркиране VTT Marilyn употребява технологията на HERE за позициониране, основана на UWB, която може да нарежда колите на закрито, без да е належащо да употребява сателитна връзка. UWB (от Ultra Wideband) е радио технология, която предава данни с извънредно къси и нискоенергийни импулси в доста необятна честотна лента (например 1-2 GHz).

Всъщност колата паркира благодарение на особено създадено приложение, което лидерът може да употребява за запазване на паркомясто. След като автомобилът стигне до входа на паркинг зоната, системата за навигация при паркиране ревизира дали мястото е свободно, ревизира за евентуални трудности по маршрута, употребявайки камери за трафик, свързани към отворена IoT платформа, и предава информацията за маршрута на транспортното средство. Подпомагана от IoT, колата се придвижа независимо до непокътнатото паркомясто (вижте видеото от YouTube на този опит:


Проектът AUTOPILOT се концентрира върху 5 разнообразни режима на шофиране, като технологията за автоматизирано паркиране се създава и тества от VTT в Тампере. Проектът развива редица услуги за разнообразни режими на шофиране, като шерване на коли и каране в колона с един водещ автомобил.

В бъдеще VTT ще показва потреблението на трафични камери в стоповете на колите, които да подкрепят автоматизираното шофиране в обстановки, при които завиващото транспортно средство би трябвало да бъде в положение да засече и даде преимущество на пешеходците и велосипедистите.

Тестовете по плана AUTOPILOT не престават до декември 2019 година
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР