Роботите багери и други от този тип имаха голямо обещание

...
Роботите багери и други от този тип имаха голямо обещание
Коментари Харесай

Неуловимата мечта за напълно автономни строителни превозни средства

Роботите багери и други от този вид имаха огромно заричане за производителите на тежко съоръжение – сходно на самоуправляващите се коли, технологията се оказа сложна за рационализиране.

Само преди няколко години обещанието изглеждаше безкрайно: Автоматизиране на колите и завършек на пътнотранспортните катастрофи.

След него да се автоматизира строителството с роботи дозери, багери и други тежки машини. 

Built Robotics стартира да тества самостоятелни багери през 2017 година за да образова машините да вършат повече на строителните площадки. По това време основният изпълнителен шеф Ноа Реди-Кембъл предвижда, че изцяло самостоятелното съоръжение ще стане всекидневно на строителните площадки, преди изцяло самостоятелните коли да излязат на публичните пътища.

Но след съвсем седем години копаене с самостоятелни багери, Built Robotics предишния месец разгласи проекти да реалокира фокуса си от общи строителни планове към инсталиране на слънчеви ферми. За тази цел той пусна RPD-35, роботизиран водач, който извършва една елементарна задача, като употребява нормално железно тяло, инсталирано на механична ръка, с цел да разрушава стоманени греди в земята.

„ Сега сме напълно съсредоточени в слънчевата сфера. Може да наподобява, че стесняваме фокуса си, само че мисля, че слънчевата сила през идващите 10 до 20 години ще се трансформира в бъдещето на нашата електрическа мрежа “

сподели Реди-Кембъл.

Промяната е ориентирана частично поради изменението на климата, и Built в този момент ще отделя по-малко време за други планове.

Някои изцяло самостоятелни транспортни средства се движат по пътищата  в Китай  и Съединени американски щати, само че тъкмо както фантазията за коли без водачи към момента не се е сбъднала, и от там обещанието за Изкуствен Интелект в строителството също се забавя.

Големи компании като Caterpillar в Съединени американски щати, Doosan в Корея и Volvo в Европа започнаха опити с изцяло самостоятелни тежкотоварни машини за строителни обекти преди няколко години, само че концепцията към момента не е минала оттатък стадия на прототипа.

Строителните обекти съставляват мъчно предизвикателство за разработчиците на изкуствен интелект и роботика. Строителните задания постоянно включват манипулиране на обекти в 3D и се правят на такива, които са в положение на непрекъсната смяна, до момента в който автоматизацията е най-успешна при осъществяване на повтарящи се задания с предвидими резултати. Създаването на безвредни самоуправляващи се транспортни средства, които се движат по добре картографирани публични пътища, които се трансформират по-бавно, в някои връзки е по-лесно.

Caterpillar е най-големият производител на строително съоръжение в света и има богат опит в Изкуствения разсъдък. Компанията спечели  предизвикването на Darpa за самоуправляващи се коли, което включваше съревнование на 142 благи през пустинята Мохаве през 2007 година и стартира опити с самостоятелни камиони през 90-те години. В момента клиентите на Caterpillar експлоатират близо 600 самостоятелни камиона от компанията в мини по целия свят, само че компанията към момента не е комерсиализирала автоматизирани булдозери или багери за строителството.

Това е въпреки  слагането на цел през 2020 година да се усилят продажбите на програмен продукт за ръководство на самостоятелни машини и да се компенсира спадът в приходите от тежкотоварно съоръжение. Техническият шеф Карл Вайс споделя, че макар, че Caterpillar няма рутинно работещи полуавтоматизирани машини, той тества автоматизация на тежки машини на строителни площадки с дребен брой сътрудници.

Кога тези опити ще доведат до самостоятелни строителни машини, които правят действителна работа на строителни обекти?

„ Ще стигнем до такава степен “

споделя Вайс.

„ Има свързани опасности, по тази причина още вървим към триумфа. “

Вайс споделя, че Caterpillar е почнал работа по автоматизиране на минни интервенции и строителни обекти почти по същото време, преди повече от десетилетие, само че автоматизацията се е случила по-бързо в мините заради няколко аргументи.

Една от тях е, че мините имат полупостоянни пътища и това, че сте подземен, ви разрешава безвредно да обезопасите региона. И защото мините нормално са на отдалечени места, където е мъчно да се настанят хора, автоматизацията може да бъде по-привлекателна. От друга страна, строителните обекти постоянно са краткотрайни и в положение на непрекъсната смяна.

Caterpillar, дружно със започващата компания Teleo, настояват, че пътят към изцяло самостоятелни строителни обекти би трябвало първо да премине през фаза, в която полуавтоматизираното съоръжение се ръководи отдалечено от служащи на друго място. В този стадий на разработка, хората с нужното образование могат да работят с полуавтономни машини на всички места по света, употребявайки интерфейс, който наподобява на видео игра, евентуално даже да работят от у дома. Успоредно с това специалистите по Изкуствен разсъдък ще разпознават повтарящи се задания, подобаващи за автоматизация.

Операторите на тежки машини през днешния ден могат да изберат да употребяват единствено някои лимитирани функционалности за автоматизация, като автоматизирано подбиране, с цел да създадат повърхностите плоски, когато употребяват булдозер. Но задачата, споделя основният инженер на Caterpillar Майкъл Мърфи, е да се разреши на един човек да ръководи по едно и също време четири или пет машини едновременно, като логаритмите поемат огромна част от работата.

Оборудването на Caterpillar в опитите за автоматизация през днешния ден наподобява на стандартни машини. Въпреки това, компанията майка на Volvo и Bobcat Doosan, която даде обещание да  комерсиализира своя самостоятелен план Concept-X до 2025 година, към този момент проектира машини без кабини, където седи човешки оператор.

Ръководителят на връзките на Volvo Autonomous Solutions Серен Уенд споделя, че компанията разполага с единичен  самосвал без кабина, който работи във варовикова кариера в Швейцария, и седем самостоятелни камиона в мина в Норвегия, само че няма самостоятелно тежко съоръжение, работещо на строителни площадки.

„ Багер без кабина за човешки оператор наподобява поразително. “

споделя Антъни Левандовски, основен изпълнителен шеф на стартъпа Pronto.ai, само че той предвижда, че сходни машини към момента са „ доста, доста надалеч “ от необятно разпространяване.

Някога Левандовски беше един от създателите на Pep Squad, който предвижда, че самоуправляващите се коли скоро ще завладеят бъдещето. Преди  да се признае за отговорен за лишаване на поверителна информация от отдела за самостоятелно шофиране Waymo на Гугъл (и да получи опрощение от някогашния президент Тръмп), той оказа помощ да катализира промишлеността за автоматизирано шофиране, когато през 2008 година програмира самоуправляващ се Prius да пресича Сан Франциско-Оукланд Bay Bridge (с полицейски ескорт) за доставка на пица.

„ Бях си помислил, че сме на към две години от това да станем комерсиални. Това беше преди 15 години. “

споделя Левандовски.

Днес той счита, че самоуправляващите се коли са изостанали.

Pronto, сходно на Caterpillar, се концентрира върху автоматизирането на камиони, които се движат по авансово избрани направления в мини и кариери.

Въпреки че камионите могат да тежат повече от 100 тона, това е доста по-лесно от самостоятелното шофиране по публични пътища, защото транспортните средства работят по по-прости, частни пътни мрежи. Служителите са подготвени по какъв начин да се държат и какво да чакат към самостоятелните машини.

Левандовски споделя, че Pronto не работи върху автоматизирането на строителството. Той чака, че напредъкът ще бъде непретенциозен през идващите няколко години, като се поемат по-прости задания като автоматизирано подбиране благодарение на булдозер.

Главният изпълнителен шеф на Built Ноа Реди-Кембъл споделя, че напъните на неговата компания за научноизследователска и развойна активност в този момент са съсредоточени върху роботизирания водач, макар историята на компанията с автоматизирани булдозери, мини товарачи и багери.

Въпреки че компанията сподели, че е допустимо да се копае с автоматизирани багери, тя се натъкна на трудности, когато се опитваше да убеди клиентите да одобряват автоматизацията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР