Роботиката и ВЕИ имат място в учебната програма Децата от

...
Роботиката и ВЕИ имат място в учебната програма Децата от
Коментари Харесай

Роботиката и ВЕИ имат място в учебната програма
Децата от ма

Роботиката и ВЕИ имат място в образователната стратегия
Децата от дребни би трябвало да свикнат, че технологията се ръководи от хората, а не тя – хората. Това съобщи в изявление за БГНЕС Ивайло Бонев от учебен център „ Технократи “.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него:

БГНЕС: Какъв беше претекстът ви да започнете тази академия?

Ивайло Бонев: Дълги години живях отвън България. През последните 2-3 години работя в компания за технологии и роботика в Дания. Видях по какъв начин технологиите се включват в просветителната им система. Много ми се искаше да направя сходен план и у нас. Преди към година и половина открих поддръжка да направя академията с концепцията да срещаме децата с новите технологии.

БГНЕС: Как минава курсовете?

Ивайло Бонев: Единият курс, който вършим е „ Роботика и програмиране “. Целта е децата да опознаят основите на роботиката, по какъв начин работи и се програмира роботът. Това оказва помощ доста за логическото въображаем, да схванат от дребни, че технологията се ръководи от нас, а не тя нас.

Вторият курс е „ Зелена сила и възобновими енергийни източници “. Целта ни е да разкрием преимуществата на силата от слънце, вятър и вода, известни още като ВЕИ. Давам си сметка, че това е един дълъг развой на образование. Опитвам се да приготвя това потомство, от което ще зависят решенията след 10-15 години. От дребни би трябвало да знаят, че ВЕИ е въпрос на оцеляване, а не мода или тренд.

БГНЕС: Как успявате да обясните на дребните що е „ зелената сила “?

Ивайло Бонев: С помощта на комплектите, с които работим по време на курса. Децата се разделят на тимове и вършат на практика опити - добиват сила и схващат какво приложение има. Елементарен образец: добиваме ток от разбиването на вода на съставните молекули – водород и О2. В процеса на работа отговаряме на въпросите: за какво в този момент произвеждаме ток и къде отива, по какъв начин може да се употребява.
 Ивайло Бонев от учебен център „ Технократи “ Ивайло Бонев от учебен център „ Технократи “ / БГНЕС
БГНЕС: Каква дълготрайност е академията и единствено през лятото ли е?

Ивайло Бонев: Продължителността на курса зависи от равнището на децата, дали са от нашия център или са в учебно заведение. В летния интервал имаме седмични занимания по през целия ден. Съчетаваме умствените действия по роботика с игри – фехтовка, с топка, айкидо. Разбира се, опитваме се да не го трансформираме в учебно заведение, а по-скоро като занимателна академия. Следващият курс започва на 23 юли.

БГНЕС: Само през лятото ли е?

Ивайло Бонев: Сега го вършим единствено през лятото. Виждам, че има интерес от родителите и от децата да продължат заниманията. Иска ми се от септември да разтеглим курсовете

БГНЕС: Мислили ли сте вашата активност да влезе в учебната подготовка?

Ивайло Бонев: Работим в тази тенденция – да създадем стратегия, която се употребява от учебните заведения или други институции. Мисля, че тематики като роботика и ВЕИ имат място в образователните стратегии от 2-3 клас нагоре. Хубавото е, че можем да тестваме в центъра и когато приказвам с шефа на учебно заведение или МОН мога да знам и да предложа нещо, което има резултат. В момента работим и желая през 2019 година да направя съревнование с водородни коли. Смятам, че ще бъде забавно освен за учениците и за родителите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР