Роботът ще изучи 2 затворени вертикални шахти, които могат да

...
Роботът ще изучи 2 затворени вертикални шахти, които могат да
Коментари Харесай

Сингапурски робот разгадава тайните на Хеопсовата пирамида

Роботът ще изучи 2 затворени отвесни шахти, които могат да крият пътя към незнайна до момента камера в гробницата.

Египетските учени ще пуснат робот навътре в Хеопсовата пирамида в Гиза, който ще би трябвало да обясни предназначението на 2 стръмни шахти, водещи към върха на погребалния паметник, оповестява Reuters. Един от водещите археолози на Египет, Захи Хауас (Zahi Hawass) показва, че шахтите и каменните плочи, затварящи входовете им, могат да крият пътя към незнайна до момента камера в 4 500-годишната гробница на фараона Хеопс, прочут още като Куфу (около 2589-2566 година прочие н. е.). Това може да значи, че нито една от разкритите до момента камери в пирамидата, не е била главната погребална камера.

Последният опит за проучване на шахтите е от 2002 година Тогава робот съумя да пробие дупка в една от плочите, само че зад нея се разкри нова, още по-дебела, само че не толкоз здрава плоча. Новият робот, основан в Сингапур особено за проучването на пирамиди, ще пробие и втората плоча, с цел да направи налични шахтите.

Двата тунела със сечение 20 на 20 см. започващи от недостроена камера навътре в пирамидата, не дават покой на учените от 1872 година насам, когато били открити. Някои египтолози са безапелационни, че шахтите служат единствено за вентилация. Други считат, че това са коридорите, по които душата на фараона се е издигала към отвъдния живот. Хауас е съвсем уверен, че шахтите ще доведат учените до нови открития. Изпитанията на робота стартират още другата седмица.

Пирамидата на Хеопс е най-високата древноегипетска гробница – височината й е 146, 6 метра. Мемориалният комплекс на фараоните в Гиза се намира в западните околности на египетската столица Кайро.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР