Робот сканира всеки ден строителните обекти, за да следи как

...
Робот сканира всеки ден строителните обекти, за да следи как
Коментари Харесай

LIDAR и изкуствен интелект подобряват строителството

Робот сканира всеки ден строителните обекти, с цел да следи по какъв начин се развиват процесите, какво и къде се конфигурира, дали даден материал е верният и в точния миг...

Строителните планове с проекти, бюджети и периоди зависят от огромен брой хора, които би трябвало да вършат тъкмо избрани неща, а ние всички знаем какъв брой постоянно се съблюдава това (източник: видео Doxel)

Използвайки LIDAR и здравословна доза изкуствен интелект, един нов робот може да ревизира дали строителните планове вървят по проект. Ако бъдат регистрирани неточности на строителната площадка, те ще се поправят незабавно, което ще спести и време, и финансови загуби. А когато грешките в строителството се откриват в точния момент, спестяванията могат да бъдат в действителност огромни. Скорошен пилотен тест на технологията усили продуктивността на труда с 38%, а в същото време понижи бюджета с 11%.

Doxel е прохождаща млада компания, която се надява да направи строителството по-евтино чрез композиция от огромни размери данни и техники за надълбоко самообразование.

С помощта на роботи, оборудвани с LIDAR скенери, Doxel сканира всеки ден строителните обекти, с цел да следи по какъв начин се развиват строителните процеси, какво и къде се конфигурира, дали даден материал е вярното нещо на вярното място в точния миг.

Мнозина мислят, че на строителните обекти това се случва единствено по себе си, само че се оказва, че не е по този начин. Чрез пилотно изследване на градежа на една офис-сграда неотдавна Doxel сподели, че има място за усъвършенстване. В случая технологията на младата компания съумя да усили продуктивността на труда по плана със зашеметяващите 38%.

Концепцията на Doxel е задоволително ясна: строителните планове имат проекти, бюджети и периоди. Ако строителите се придържат към проекта, бюджетът и периодите следва да бъдат това, което се чака. Но строителните планове с проекти, бюджети и периоди зависят от огромен брой хора, които би трябвало да вършат тъкмо избрани неща, а ние всички знаем какъв брой постоянно се съблюдава това.

Имайки поради тази специфичност, не би трябвало да е изненадващо, че 98% от огромните строителни планове се осъществят при надвишаване на бюджета – от време на време с до 80% (!!!) и закъснение – до 20 месеца.

Идеята на Doxel е да се разчита не на хора, а на точни измервания, данни… роботи (източник: видео Doxel)

Решението на казуса е да се следи къде какво се случва на градежа. В момента промишлеността прави това, като изпраща хора, които с чертежи в ръка и рулетки мерят и регистрират какво е направено. Doxel обаче оспорва концепцията, че пращането на още хора там, където работят хора и позволяват човешки неточности, е най-хубавата за справяне с грешките. Идеята на компанията е да се разчита не на хора, а на точни измервания и данни. И роботи.

След като строителната площадка се затвори за деня (обикновено в късния следобед), Doxel изпраща дребен самостоятелен робот с отличен LIDAR радар. Машинката сканира методично целия градеж. Роботът няма никакъв проблем откакто са му заложени авансово планувани пътеки, които могат да включват стълбища и коридори. Една такава машинка може да сканира към 30 000 квадратни метра за седмица.

След като роботът завърши с измерванията, той изпраща всички данни в облака. Там данните биват „ предъвкани “ от логаритми за надълбоко самообразование, които са научени да разпознават всички типове съставни елементи (дори и единствено дребна част от тях да са видими) въз основа на формата, местоположението и размера.

Точността на LIDAR картата, която Doxel основава, разрешава да се ревизира дали са употребявани верните материали на точното място и по верния метод. Ако е по този начин, логаритъмът регистрира „ прогрес ”. Ако има разминаване, на мениджърите се изпраща информация, с цел да знаят какво не е наред и да могат да подхващат стъпки за неотложно поправяне на казуса.

Това точно обезпечава пестенето на време и пари. Грешките се откриват незабавно, а не след няколко дни или дори седмици по-късно, когато решаването на проблеми би коствало доста повече време и прахосване на материали и труд.

Технологията води до възстановяване на основни индикатори в строителството (източник: видео Doxel)

И в този момент най-важното – концепцията е добра, само че дали в действителност работи? Doxel е провела тестване на технологията си, помагайки в строителния контрол при многоетажна здравна офис-сграда в Сан Диего, Калифорния. Роботът автоматизирано е сканирал градежа напълно в продължение на по 4,5 часа всеки ден.

В хода на плана е следено нарастване на продуктивността на труда с 38% по отношение на първичната прогноза в бюджета на плана. В последна сметка планът е сбъднат, като изразходваните средства възлизат на сума, с 11% по-малка от планувания бюджет.

Е, това е единствено един образец и вероятно другите строителни планове биха постигнали разнообразни резултати. Но в строителството даже един-два % са доста обилни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР