Робот, който строи, 3D принтиране на цели апартаменти и къщи

Робот, който строи, 3D принтиране на цели апартаменти и къщи ...

Роботите са на път да направят жилищното строителство по-евтино и по-компактно.Робот, който строи, 3D принтиране на цели апартаменти и къщи и мебели, които могат да се скриват и движат само с жест на ръката. Всички тези предложения могат да помогнат в битката срещу световния недостиг на достъпни жилища. Това показа проучване на Световния икономически форум, цитирано от фондация "Томсън Ройтерс".

В анализа се уточнява, че 90% от градовете по света не могат да осигурят достатъчно достъпни жилища за живеещите в тях хора. Сегашното поколение пък харчи повече за недвижимо имущество, отколкото всяко предишно.

Според автора на доклада Алис Чарлз са нужни нови практики при строителството на сгради. Те трябвало да бъдат съобразени с населението на града и дали той ще продължи да се развива. С подобно действия градските жилища щели да станат много по-достъпни. Чарлз уточнява, че строителните методи не са се променели кой знае колко в последните 100 години, а секторът така и не е инвестирал достатъчно средства в научноизследователска дейност.

От проучването се разбира, че цената на строителството може да бъде значително намалена чрез въвеждането на нови технологии. Такава например е строителен робот, който вече се използва в САЩ и който може да изгради стена до 10 пъти по-бързо от човешка бригада.

Все по-масовото навлизане на 3D принтери пък доведе до прилагането им в строителството. В САЩ, Китай и Холандия вече се работи по мащабни жилищни проекти, основани на тази технология. Някои от 3D принтерите могат да изградят жилище в рамките на 24 часа, при това само за няколко хиляди долара. Технологията може да намали с до 75% цената за изграждането на жилище.


Оптимизирането на малките пространства също ще помогне за улесняване на достъпа до ново жилище. Масачузетският технологичен институт е разработил прототип на апартамент, използващ мебели, които могат да бъдат трансформирани, преместени и прибрани с помощта на жестове на ръцете и гласови команди, което значително утроява функционалното пространство.

Източник: dnevnik.bg