Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор - това не

Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор - това не ...

Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор на Webit 2019.


Робот компаньон, кибер обувки и летящ мотор - това не е реквизит от фантастичен сюжет, а това са реални открития. При това днес можеха да бъдат видяни в София - в рамките на технологичния фестивал Webit 2019. Тази година форумът за иновации и предприемачество събира у нас 15 хиляди делегати от 120 страни.

Хармъни е първият робот компаньон, който успешно наподобява реална фигура на човек и дори има силиконова кожа. Може да общува и се приспособява към характера на притежателя си. „Можете да настройвате нейния характер - по-разговорлива, по-забавна, по-наивна,също да изберете външния й вид. Хармъни би могла да се използва за здравни грижи, като секретарка, като рецепционистка", казва Гаил Линдрот.Хармъни е една от десетките иновации, които стават част от технологичния Webit фестивал. Сред новостите тази година са и кибер обувките. С тях изпитваме усещане, че тичаме виртуално, докато всъщност не сме се поместили от стола си.

„Искаме да покажем на хората как ние променяме живота им. Когато казвам, че в бъдещето няма професия, наречена шофьор, те не разбират какво това означава. Когато видят обаче летящия мотор ще разберат, че бъдещето се случва сега и да развият способности, които ще им помогнат да бъдат успешни", заяви д-р Пламен Русев изп. директор на фондация Webit и създател на фестивала.„За нас българите, освен всичко друго, Webit е и гордост. Webit доказа нещо много важно - че в областта на иновациите няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще", каза президентът Румен Радев.

След 11 години у нас - догодина домакин на Webit ще бъде испанският град Валенсия. Целта е събитието да бъде в още по-големи мащаби.

„27 европейки града се борят за нещо, което се нарича иновация и е създадено в този град - това е поредното доказателство за нашето послание - София е дигитална столица", добави д-р Русев.

Източник: cross.bg