Робърт Айгър и Рупърт Мърдок Компанията 21 Сенчъри Фокс (21st

...
Робърт Айгър и Рупърт Мърдок Компанията 21 Сенчъри Фокс (21st
Коментари Харесай

Мърдок продава развлекателния си бизнес на Уолст Дисни за 66 млрд. долара


Робърт Айгър и Рупърт Мърдок

Компанията " 21 Сенчъри Фокс " (21st Century Fox) на Рупърт Мърдок реализира съглашение да продаде развлекателния си бизнес на " Уолт Дисни " (Walt Disney) за 66.1 милиарда $, включващи и задълженията, в договорка, която ще има огромни последствия за целия медиен пейзаж, в случай че бъде утвърдена от американските регулатори.

" Дисни " ще консолидира позицията си на най-голямата медийна компания в света, като придобие 39-процентовия дял на " Фокс " в пан-европейския ефирен канал " Скай " (Sky) и филмовото студио " 20 Сентъчри Фокс " (20th Century Fox), които ще влязат в голямото портфолио от марки и интелектуална благосъстоятелност на компанията, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Сред активите, които " Дисни " ще придобие, са правата върху част от героите от вселената на " Марвъл " (след като купи основателя на филмите за тях " Марвъл студиос " от " Фокс " през 2009 година, само че правата за героите останаха в последната компания), франчайза на " Аватар " и хитови сериали като " Семейство Симпсън ".

Главният изпълнителен шеф на " Дисни " Робърт Айгър (66 г.) ще продължи мандата си до края на 2021 година, с цел да управлява консолидираното на бизнеса на " Фокс ". Той към този момент три пъти е отлагал пенсионирането си. През март бе оповестил, че е ще напусне през юли 2019 година.

Преди изкупуването " 21 Сенчъри Фокс " ще отдели в нова листвана компания телевизионната мрежа " Фокс ", " Фокс Нюз ", " Фокс бизнес нетуърк ", " Биг загар нетуърк ", " Фокс спорт " едно и две, които ще останат под контрола на Мардок.

Според договорката той и фамилията му ще получат дял от 4.25% в " Дисни " дружно с активи като най-големия заплатен ефирен канал във Англия и няколко кабелни канала.

" Нека Силата бъде с всички нас "

За нас е чест и сме признателни, че Рупърт Мърдок ни довери бъдещето на бизнеса, който е градил през целия си живот, съобщи в четвъртък Робърт Айгър. Той добави, че е " необикновено разчувствуван " от придобивката, виждайки в нея опция за агресия на иконични франчайзинги като " Аватар " и " Междузвездни войни ".

" Нека Силата бъде с всички нас ", сподели Айгър.

Аз съм уверен, че това обединяване, под управлението на Боб Айгър, ще е една от най-великите компании в света, сподели Мърдок. " Аз съм признателен и поощрен, че Боб се съгласи да остане и е зает да реализира триумф с афектирания екип, който няма еднакъв на себе си, добави той.

Какво остава под контрола на Мърдок

Сделката поставя завършек на дългата връзка на Мърдок с Холивуд и също така разкрива разминаването сред медийния магнат и неговия минимален наследник Джеймс Мърдок, който е основен изпълнителен шеф на " Фокс ". Двете компании не разясниха какво ще е бъдещето му, само че Джеймс евентуално ще напусне " Фокс " след продажбата, съгласно осведомени с диалозите, представени от " Файненшъл таймс ".

Рупърт Мърдок и синът му Лахлан Мърдок ще продължат да ръководят останалите активи на " Фокс ". Компанията сподели, че фокусът й ще е върху новините онлайн и спорта.

Рупърт Мърдок сподели, че новата компания е родена от " значимия урок, който научих през моята дълга кариера в медиите, а точно, че наличието и новините, които имат значение за феновете, постоянно ще бъдат скъпи ".

Мърдок и синът му Лахлан също по този начин не престават да са отпред на " Нюз корпроейшън " – следената от семейството издателска компания, която има вестници като американския " Уолстрийт джърнал " и английския " Сън ".

Сделката с " Дисни " поставя завършек на траялата половин век медийна агресия на 86-годишния Рупърт Мърдок.

Целта на придобиването е " Дисни " да отговори на конкуренцията на софтуерните компании в развлекателния бизнес, който минава през огромни промени. Технологичните компании основават подразделения за видео наличие. Рекламодателите следват потребителското внимание, което е обърнато към интернет. " Дисни " пуска нови стрийминг услуги, които могат да бъдат подкрепени посредством активите на " Фокс ", отбелязва Ройтерс.

Въпроси към регулаторното утвърждение на договорката

Не е ясно по какъв начин американските антимонополни регулатори ще погледнат на договорката.

Неотдавна министерството на правораздаването на Съединени американски щати блокира договорката за закупуване на " Тайм уорнър " (Time Warner) от AT&T на стойност 85.4 милиарда $. Мотивът беше, че по този метод ще се покачат цените за потребителите и съперниците, макар че става дума за така наречен отвесна договорка, която не включва обединяване на сходни бизнеси.

В случая с " Дисни " и " Фокс " обаче има редица припокриващи се бизнеси, като основното несъгласие на регулаторите най-вероятно може да е преобладаващата позиция на " Дисни " в спорта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР