Робърт Антъни Де Ниро е един от любимите ни американски

...
Робърт Антъни Де Ниро е един от любимите ни американски
Коментари Харесай

Кръстникът, шофьорът на такси, доброто момче на Холивуд: Робърт де Ниро на 76!

Робърт Антъни Де Ниро е един от обичаните ни американски артисти, само че също така той е и режисьор, продуцент и създател на филмовия фестивал в Трибека. Носител на два Оскара, с право е считан за един от най-великите артисти на своето време. Известен най-много с функциите си на гангстери, мафиотски босове и конфликтни и проблематични човеци, той постоянно играе функции във филми на режисьора Мартин Скорсезе, а също и на Брайън Де Палма.

Де Ниро е прочут със със своята отдаденост и отговорно отношение към функциите си: наддава почти 25 кг и се научава да се боксира, с цел да изиграе ролята на Джейк Ла Мота в „ Разяреният бик “; изпилва си зъбите за „ Нос Страх “; научава се да свири на саксофон за кино лентата на Скорсезе „ Ню Йорк, Ню Йорк “.

Де Ниро е роден в квартала Манхатън, Ню Йорк, по-точно в регион наименуван Hell's Kitchen („ Дяволската кухня “) заради високата централизация на проведена престъпност, известни гангстери от предишното и контрабандисти на алкохол.

Баща му Робърт Де Ниро, Старши – художник, ваятел и стихотворец и майка му Вирджиния Адмирал, която също е художничка, са от италиански генезис. Те се разделят когато той е на 2 години. Малкият Де Ниро израства по улиците на квартала също като облиците във филмите, в които той се превъплъщава. Прякорът му е „ Боби Млякото “ заради бледия му цвят на кожата тогава.

Когато пораства в „ Малката Италия “, Ню Йорк, неговият прякор е „ Боби Млякото “, тъй като е прекомерно бледен.

Предложената му е ролята на Иисус Христос в „ Последното прелъщение на Христос “, само че я отхвърля. Впоследствие е дадена на Уилям Дефо.

За първи път се изявява като артист в гимназията, където изиграва Страхливия лъв в пиесата „ Вълшебникът от Оз “.

Споделя един и същи рожден ден с различен огромен холивудски артист – Шон Пен.



Когато получава „ Оскар “ за ролята си на Джейк ЛаМота в „ Разярения бик “, по време на речта си се обърква и благодари на Джоуи ЛаМота, който е брат на Джейк.

Бил е женен два пъти и има шест деца, в това число осиновената щерка Дрена Де Ниро.

Той и Марлон Брандо са единствените артисти, получили „ Оскар “ за един и същи персонаж – Вито Корлеоне.

Де Ниро качва към 30 кг за ролята си в „ Разярения бик “, изпълвайки диетата си със спагети и сладолед.



„ Gimme Shelter “ на The Rolling Stones звучи в най-малко три от неговите филми – „ Фенът “, „ Казино “ и „ Добри момчета “.

Научава се да приказва на сицилиански поради ролята си в „ Кръстникът “.

Расте на единствено няколко пресечки от режисьора Мартин Скорсезе, само че двамата ще се срещнат едвам на по-късен стадий от живота си

Той е съсобственик на заведения за хранене, обожавани от звездите – Nobu и Tribeca Grill.

„ Оскар “-ът за „ Кръстникът “ го прави първия артист, спечелил влиятелния приз за присъединяване във кино продължение.



Можеше да играе Джак Костело в „ От другата страна “ на Мартин Скорсезе, само че отхвърля ролята. Впоследствие тя е дадена на Джак Никълсън.

Плаща на ортодонт, с цел да загрози зъбите му за ролята в „ Нос Страх “. След това заплаща даже повече, с цел да бъдат оправени.

Работи като таксиметров водач, с цел да се приготви за ролята на Травис Бикъл в „ Шофьор на такси “.

Импровизира изцяло по време на фамозната сцена с огледалото в „ Шофьор на такси “. В сюжета на кино лентата е написано просто „ Травис гледа в огледалото “.



Известната сцена в ресторанта с Ал Пачино в „ Жега “ не е репетирана. Целта е възприятието на непознатост сред двата персонажа да наподобява по-автентично.

Споделя в изявление, че най-емоционалната сцена в кариерата му е от „ Ловец на елени “, когато посещава собствен другар в болничното заведение. Дори се разплаква, единствено говорейки за това.

Говорейки за „ Ловец на елени “, несъмнено помните фамозната сцена с Кристофър Уокън и съветската рулетка. Тогава Уокън се изплюва в лицето на Де Ниро, който не подозира, че нещо сходно ще се случи. Изненадата му си личи и на лентата.



По време на спаринг сцените в „ Разярения бик “, Де Ниро чупи едно от ребрата на Джо Пеши.

Качва толкоз доста килограми за ролята в „ Разярения бик “, че режисьорът Мартин Скорсезе даже обмисля да спре продукцията на кино лентата.

В „ Добри момчета “ Робърт Де Ниро играе ролята на мафиота Джими Конуей. Персонажът е основан на действителен човек – Джими Бърк, прочут още като „ Джими Джентълмена “ или „ Големия ирландец “.

За ролята си на чудовището във „ Франкенщайн “ Де Ниро учи речта на хора, получили удар.



Режисьорският си дебют Де Ниро прави в „ История от Бронкс “, който той посвещава на татко си.

Смята се, че фамозната сцена с бейзболната бухалка в „ Недосегаемите “, където Де Ниро играе Ал Капоне, е основана на действителна преживелица.

Когато Channel 4 прави огромна анкета, избираща най-велик артист на всички времена, Робърт Де Ниро остава на второ място. Побеждава го Ал Пачино.

Напуска гимназията на 16-годишна възраст, с цел да преследва кариерата на артист.



Споделял е, че Мерил Стрийп е актрисата, с която е изпитал най-голямо наслаждение да работи.

През 2003 година е диагностициран с рак на простата, само че се възвръща изцяло.

Подкрепя безусловно Демократическата партия в Съединени американски щати и е един от покровителите на претендента за президент Ал Гор през изборите преди 18 години.

Отдаден е на работата си до краен лимит. През 1975 година даже не съумява да вземе „ Оскар “-а си, защото е ангажиран с задължения по кино лентата „ Двадесети век “ на Бернардо Бертолучи.



Споделял е, че неговите кумири в киното са Монтгомъри Клифт, Робърт Мичъм и Марлон Брандо.

През 1998 година е разпитан от френската полиция поради предполагемо присъединяване в бизнес с проститутки. Де Ниро е толкоз наскърбен от случилото се, че споделя – „ Никога няма да се върна във Франция! “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР