Рияд. Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия създаде апликация

...
Рияд. Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия създаде апликация
Коментари Харесай

MNA: МВР на Саудитска Арабия създаде приложение, с което мъжете да могат да следят движенията на жените и дъщерите си

Рияд. Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия сътвори апликация за смарт телефон, която разрешава на мъжете „ бранители “ да наблюдават придвижването на дамите „ зависещи “ от тях и да предотвратяват вероятно прекосяване на границата поради нараствания брой на дами, които бягат от ултра-консервативното кралство, оповестява палестинската Ma’an news agency .
Приложението, наречено Absher, което значи „ Добри новини “ на арабски език, е в употреба от няколко години, само че едвам неотдавна е притегли вниманието на медиите по целия свят след високопрофилния случай на Рахаф Мохамед, саудитска тийнейджърка, който избяга от Кралството от деспотичното й семейство и изиска леговище в Канада.
Приложението разрешава на мъжете да наблюдават своите „ подвластни “ дами, като съпруги и дъщери, и да получават известие, когато те употребяват паспорта си, с цел да пътуват отвън Саудитска Арабия.
Саудитското министерство на вътрешните работи, което ръководи приложението, твърди, че това е опит за основаване на платформа за цифрови услуги, която включва опцията да се заплащат санкции онлайн.
От друга страна, саудитските мъже употребяват прекалено секция за регистрация на „ подвластни “ и за известяван, с цел да лимитират свободата на дамите.
Трябва да се означи, че саудитското право гласи, че е от значително значение за всички дами е да имат легален мъж „ аставник “, нормално татко или брачен партньор, който може да „ следи “ придвижването и всекидневието й през целия й живот.
В добавка към старинната саудитската мъжка система за наставничество, която към този момент мощно лимитира дамите да пътуват и извършват разнообразни задания, което изисква позволение от техните мъже родственици, приложението разрешава на мъжете да предотвратят дамите си да се качат на аероплан, като щракнат няколко бутона.
Според отчет на Insider, саудитските дами, търсещи леговище в чужбина, би трябвало да прибягнат до кражба на телефоните на своите мъжки настойници, с цел да деактивират приложението или скрито да дадат позволение за пътешестване, преди да избягат от страната.
Междувременно Apple и Гугъл са изправени пред рецензии за хостинга на приложението и са упрекнати, че улесняват насилието над дамите и оказват помощ „ за налагането на апартейда на половете “, като вършат приложението налично в Гугъл Play и App Store на Apple.
Амнести интернешънъл, Хюман Райтс Уотч и деятели за правата на дамите приканиха софтуерните колоси да преразгледат хостинга на приложението.
Хюман Райтс Уотч съобщи в изказване, че „ Apple и Гугъл имат правила против приложения, които улесняват заканите и издевателството. Приложения като това, могат да улеснят нарушаванията на правата на индивида, в това число дискриминирането против дамите “.
През 2018 година Саудитска Арабия е определена за нов член на Изпълнителния съвет на Организацията на обединените народи за тъждество сред половете и за овластяване на дамите и ще стартира мандата си през януари 2019 година

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР