Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в Рияд с

...
Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в Рияд с
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова разговаря в Рияд с принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, тя е на работно посещение в Саудитска Арабия по негова покана

Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова беседва в Рияд с Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и ръководител на Комисията по туризъм и национално завещание на Саудитска Арабия. Тя е на работно посещаване в страната по негова покана дружно с представители на българския туристически бизнес. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма . По време на срещата министърът акцентира, че кралството е измежду мечтаните сътрудници на България за съдействие в разнообразни сфери, и следва разкриване на българско посолство в Рияд.
Значимо събитие в досегашната история на двустранните връзки е формалната аудиенция на министър-председателя Бойко Борисов в кралството през ноември 2017 година, уточни министър Ангелкова и изрече признателност към Негово Кралско Височество за проведеното посещаване за нашата делегация в Саудитския народен музей. Тогава принцът срещна гостите с експозицията „ Пътищата на Арабия “, част от фонда на културната институция, и бяха разисквани опциите за замяна на пътуващи музейни изложения в двете столици.
По време на държавното посещаване предходната година бе изразена политическа воля за реализиране на бърз прогрес и уверено усилване на взаимния разговор сред способените институции на двете страни на разнообразни равнища, подчертава министър Ангелкова. Тя уточни, че са в ход съответни стъпки по Меморандума за съгласие за съдействие в региона на туризма, което бе подписано в София персонално от принца по време на визитата му в българската столица през октомври 2016 година Тогава той съумя да прегледа някои от естествените и културните забележителности в района. Освен в Рияд министър Ангелкова имаше през последните две години ползотворни срещи с него в границите на значими стопански и туристически конгреси в Мадрид, Чънду, Буенос Айрес
Нашата страна дава извънредно удобни условия за бизнес сътрудници и задгранични вложители, сподели министър Ангелкова. Според нея бъдеща авиовръзка сред България и Саудитска Арабия ще способства за доближаването и опознаването на двете страни и за разрастване на капацитета им като стопански системи и туристически дадености.
Министър Ангелкова обърна внимание и върху политиката на България да развива резистентен туризъм посредством разпространение на културното завещание. Наша е концепцията за основаване на обща карта на европейските културно-исторически забележителности, както и на Общ балкански туристически маршрут, чиито съществени тематики е наследството на ЮНЕСКО, заяви тя.
Министърът насочи и персонална покана към Негово Кралско Височество за присъединяване в идния Втори интернационален конгрес на международните цивилизации и историческите направления, който се приготвя взаимно със Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации през ноември 2018 година В осъществяване на уговорките по меморандума за съгласие следва посещаване в България на представители на саудитската Комисия по туризъм и национално завещание през 2019 година, по време на което ще бъде дискутирана връзката сред туризма, занаятчийството и промотирането на изкуствата. Предвижда се да бъде извършен и взаимен бизнес конгрес. България ще се показа като конкурентна дестинация за четири сезона и на туристическото ревю Jeddah Intl. Travel & Tourism Exhibition и Riyadh Travel Fair през идната година, бе обявено на срещата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР