Рияд. Бизнесмени от Саудитска Арабия проявяват интерес за инвестиции в

...
Рияд. Бизнесмени от Саудитска Арабия проявяват интерес за инвестиции в
Коментари Харесай

НКИЗ беше представена пред бизнесмени от Саудитска Арабия

Рияд. Бизнесмени от Саудитска Арабия демонстрират интерес за вложения в индустриалните зони на НКИЗ. Това стана ясно по време на българо-саудитски бизнес конгрес, който се организира в Рияд, оповестиха от пресцентъра на НКИЗ . В формалната делегация, водена от министъра на стопанската система Емил Караниколов, взе участие и Антоанета Барес, изпълнителен шеф на „ Национална компания индустриални зони “.
Тя презентира сдружението и изясни по време на форума какви са опциите за реализация на капиталови планове в индустриалните зони на НКИЗ. Част от представителите на бизнес форума от Саудитска Арабия посетиха България през месец февруари предходната година. Те демонстрираха интерес към инвеститорските планове, които се развиват на територията Индустриална зона София – Божурище. Екип на НКИЗ им показа активността на сдружението. Бизнесмените от Саудитска Арабия се срещнаха и с най-мащабния план в зоната в Божурище – на датската компания „ Юск “.
Двустранните търговски връзки сред България и Саудитска Арабия се развиват динамично и възходящо. Налице е непрекъснат интерес за съдействие в разнообразни области сред бизнеса от двете страни. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на форума в Рияд.
Над 80 български и саудитски компании участваха в събитието. Те бяха от секторите земеделие, хранително-вкусовата индустрия, фармацевтична и машиностроителна индустрия, осведомителни технологии и туризъм. Министър Караниколов посочи, че през 2016 година и 2017 година са подписани три значими документа: Меморандум за съгласие за съдействие в региона на туризма, Споразумение за отбягване на двойното данъчно облагане, Споразумение за взаимно съдействие в региона на земеделието, отглеждането на животни и рибарството. Той означи, че сега се работи за координиране на Споразумение за поощряване и отбрана на вложенията. „ Очакваме също да създадем Смесена междуправителствена българо-саудитска комисия за икономическо съдействие, като подпишем Статут за нейната работа “, акцентира Караниколов.
През последното десетилетие има забележителен растеж на двустранната търговия, която надвишава 100 милиона щатски $, на фона на много по-скромните размери през предходните години, означи министърът на стопанската система. „ През 2018 година се следи нарастване на българския експорт за Саудитска Арабия спрямо миналата година, като надвишава 40 млн. щатски $. Убеден съм, че нашите две страни са в положение да навлязат в нов стадий на взаимноизгодни търговско-икономически връзки “, съобщи още министърът на стопанската система Емил Караниколов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР