Рицар на добрата воля в Асеновград за 2019 г. стана

...
Рицар на добрата воля в Асеновград за 2019 г. стана
Коментари Харесай

Рицар на добрата воля в Асеновград за 2019 г. е Ирина Павлова за каузата си Подари усмивка с анимационен герой

" Рицар на положителната воля " в Асеновград за 2019 година стана Ирина Павлова. Тя си заслужи премията за своята благотворителна акция " Подари усмивка с анимационен воин ". В идеята й се включват и голям брой други деца от цяла България. Над 60 картини са дарени досега за лечебни заведения, детски градини, институции и РАСПБЗН в Асеновград. Ученичката безплатно е провела образование по изобразяване на децата в асеновградска детска градина. Ирина бе наградена по време на церемонията по връчване на Годишните награди за доброволчество в Асеновград.
С наградата " Донка Пашкова " бяха отличени четири начинания, осъществени с непринуден труд през 2019 година Наградена за цялостна благотворителна активност през годините бе Зехра Мустафа. Тя е основател на " Благотворителност за набиране на средства за бъбречна трансплантация на Неврие Мехмед ". Награди бяха връчени и за Тенис клуб " Асеновград ", " 20 години родолюбие в деяние " по концепция на Иван Чойков и " сговорна тайфа ", както " Театрална работилница за фантазии ". Любителският спектакъл е основател на голям брой осъществени доброволни дела. Организатор е на благотворителното осъществяване на постановката " Лелята на Чарли ", от която бяха събрани 2 914 лв.. Средствата бяха дарени на Лизавета Иванова, страдаща от " Множествена склероза ". По концепция на организацията се организира и Първи народен фестивал " Театър за ценители " в Асеновград.

Наградена в състезанието бе Грозданка Павлова и доброволческата група. Те всички дружно залесяваха дървета и шубраци в региона на залата за повдигане на тежести в Асеновград и в градинката на паметника на Васил Левски. Отличено в доброволчеството бе Сдружение " Станимашка фотографчийница " за запазване и разпространение на културното завещание и осъществяване на изложения, полемики, презентации, паметни знаци и идейни планове и други. Гражданската организация е миналогодишен притежател на наградата " Донка Пашкова ". Целта на сдружението е да опазят наследството и остарялата популярност на Асеновград. Наградена бе и номинацията " Поставяне на паметна плоча на композитора Димитър Вълчев ", изпълнена от Йордан Кожухаров, Иванка Янкова и Йордан Илиев.

" Обновяване на външната фасада на параклис " Свети Спиридон " с реализатор Ламбри Ламбрев бе измежду отличените. Той е трансформирал на доброволни начала целия образ на храма и е сложил дървена ламперия с орнаменти. Идеята за осъществяване на " Ученически благотворителни базари ", инициирани от Ученическия съвет при СУ " Свети Свети Кирил и Методий ", също получи грамота. Младежите са организирали " Ден на хляба " и базари за подкрепяне на деца и възпитаници в потребност. Отличена с премия в състезанието " Донка Пашкова " бе " Благотворителна софра за Кръстовден за 50 енориаши " на отец Щерьо Георгиев. Грамота получи и идеята " Благотворителна галерия на Емилия Калоферова ", средствата от която са дарени за деца с увреждания. Наградени за доброволна екологична акция бяха учениците Елена Атанасова и Вирия Изет. " Ние взехме решение да създадем тази самодейност, тъй като в квартал " Запад " има толкоз доста хора, само че никой не се пробва да чисти. На нас не ни е прелестно да живеем към боклуци. Затова просто взехме решение да чистим, това е " , споделиха доброволките.

Грамота бе връчена на Дойка и Кръстьо Апостолови, които дружно благодарение на доброволци провеждат " Възстановяване на старите чешми и параклиса " Свети Димитър " в село Югово ". С премия бе отличена и концепцията на ДГ " Дружба " за основаването на книга " Асеновград в сърцето - история, традиция, приказки и детство ". Ръководството, учителите, родители, някогашни чиновници на детското заведение, както и общественици са изготвили книгата с непринуден труд. Сред номинираните начинания, получила отличие, бе и благотворителната идея " Сърце за Ники " на горниводенското НЧ " Свети Свети Кирил и Методий-1938 година ". Чрез нея се набират средства за асеновградчанина Николай Иванов, който към този момент осем години се бори с рака на дебелото черво. Каузата събра 3 260 лв.. " Екологична акция на язовир " 40-те извора ", изпълнена от СККК " Асеновец ", също получи премия за идеята си.

Сред наградените бе и акцията " Книги за български деца в Лондон ". Изпълнител е ДГ " Пролет " в Асеновград в партньорство с Градска библиотека " Паисий Хилендарски ". С грамота бяха отличени основателите от Общински юношески съвет в Асеновград за извършените редица благотворителни начинания за лекуването на заболели, както и за награждаване на съумели деца в шампионати, за основани видеа за запазване на околната среда. Младежите са сложили флагове на Скалното светилище " Беланташ " край града, провели са екологична самодейност и благотворителен футболен шампионат, почитане на гении. Награда получи Анна Манолова и доброволци за идеята си " Отворени порти в Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ) ". Инициаторите са приготвили обяд, засадили са цветя и са подарили дарове за потребителите. Сред наградените са и младежите от БЧК в Асеновград. Те са организирали молебен при църквата " Свети Никола " в града, а акцията си, в която са раздавали самун, са кръстили " Международен ден за битка с глада ".

Организаторите на всяка една от номинираните начинания получиха специфични грамоти. Не на последно място бе посочена и идеята " Капачки за бъдеще ", в която се включиха значително асеновградчани. Благодарение на стотиците хиляди събрани капачки бе закупен кувьоз за МБАЛ-Асеновград.

Честването Международния ден на доброволеца стартира през 1985 година Тогава международната организация приканва държавните управления и  неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма публичност на активността им. " Радващо е, че доброволчеството набира все по-голяма известност в Асеновград и хората намират от ден на ден идея, които да поддържат - благотворителни и екологични начинания, културни и спортни действия, запазване на културното завещание ", сподели пред присъстващите Милена Марковска - шеф на Градска библиотека.

Награждаването на доброволците в Асеновград се организира за шеста поредна година. Инициативата носи името на първия щатен библиотекар в града Донка Пашкова. Близо 10 години тя работи непринудено в библиотеката, като по едно и също време с това, тя е и деен член на тогавашното Дружество за отбрана на животните към Женско сдружение " Благодетел ". Включва се и в набирането на средства за създаване на постройка на учебното заведение в Асеновград. Домакин е на безвъзмездна столова за небогати деца. По време на Балканската война отпътува като самарянка в Родопите и взе участие в бойните дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР