Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на

...
Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на
Коментари Харесай

Иззети предмети от колекцията на Божков вече се продават

Ритон от сбирката на Васил Божков към този момент се продава на свободния пазар. Това обяви той в профила си във Facebook. Става въпрос за ритон, който предходната година е закупил от изложба в Лондон. Той е бил конфискуван от българските управляващи на 2 март т.г., а от предходната седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример  " е задоволително индикативен за отношението към културно-историческото завещание от властимащите ".

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе конфискувана от прокуратурата през зимата в хода на следствието против него. Колекцията бе съхранявана от неговата фондация " Тракия ", която продължава опитите да я върне от страната.

" В началото противозаконните и безчовечен дейности се правиха единствено от чиновници на Прокуратурата, по-късно се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на международно културно завещание остана неразбираема след десетки неистини от представителите на хунтата ", написа Божков. Той твърди, че имал предмети от сбирката му да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. " С тази цел купих и постройката на Телефонната палата в София ", написа той във Facebook. Сред експонатите, които желал да изложи там е и въпросният ритон. 

Прокуратурата повдигна 11 обвинявания против Васил Божков измежду които за   управление на проведена незаконна група, за пране на пари, за данъчни закононарушения, за противозаконна търговия с културно-историческо завещание, за търговия с въздействие. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, насила и ликвидиране, само че обвинявания по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Абу Даби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР