Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси

...
Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси
Коментари Харесай

Рисунка на Насимо украси читалището в Антоново

Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси постройката на читалището в Антоново. Творбата обгръща стена с размери 20 на 8 метра и добавя актуализирания по образ на Народно читалище (НЧ)„ Христо Ботев “, описа ръководителят на културната институция Росица Тонева-Харалампиева. 

Творбата на художника трансформира постройката на читалището в произведение на изкуството, споделя пред Българска телеграфна агенция Харалампиева. Тя е дълготраен почитател на Насимо и взема решение да се свърже с него с предложение за общ план. За изненада създателят, който е роден в Търговище, откликва на концепцията. Читалищният екип и Насимо получават цялостната поддръжка и на община Антоново.

Реализацията на плана е финансирана със средства, събрани от дарения към читалището и със съдействието на Общината. След няколко дни труд от читалищната фасада се усмихва млада жена в обичайната българска шопска носия, измежду цветя. Шопската носия е присъща за локалното българско население, огромна част формирана от преселници от Кюстендилския край. Местните хора са впечатлени и не скриват, че картината разсънва красиви усеща. 

А че в дребния град могат да се случват положителни неща, в случай че има хора да ги осъществят, потвърждава упоритостта на читалищния секретар. Росица е родом от Стара Загора, идва в общината като снаха преди 12 години. Споделя, че първоначално е положила старания, с цел да свикне с живота тук. Но през днешния ден към този момент усеща сладостта – успокоение и красива природа, благи хора – „ съвсем всички се познават и сме като едно семейство. На моменти, когато не съм тук, се чувствам, че Антоново ми липсва “, споделя младата жена.

Не на смешка от 1 април тази година тя е ръководител на читалището. Захваща се с действия, които не е правила, само че пък има хрумвания и поддръжката на общината и счита да ги реализира. Към културната институция активност развива танцов състав „ Пламъче “. В него 25 фенове на друга възраст  и с разнообразни специалности танцуват и се зареждат от националната ария и танц. Тази година на събора в Копривщица печелят и сребърен орден.

Хореографът Николай Корчев от Велико Търново към този момент работи със самодейците от Антоново. Всеки петък той пътува 50 км, с цел да разучават танци. Разноските му се поемат от читалището, още веднъж с помощта на донори. Освен с възрастните, експертът работи и с две групи деца. Общо 20 дребни танцьори репетират, някои от тях пътуват от селата, само че са „ сграбчени от концепцията, както и огромните “, по думите на Харалампиева, и танцуват с обич.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР