Рискувате да стигнете до възпаление на бъбрецитеЖените страдат три пъти

...
Рискувате да стигнете до възпаление на бъбрецитеЖените страдат три пъти
Коментари Харесай

Д-р Георги Атанасов, уролог: При цистит не се лекувайте сами

Рискувате да стигнете до инфектиране на бъбреците

Жените страдат три пъти по-често

Циститът е най-разпространеното урологично заболяване при дамите. Представлява инфектиране на лигавицата на пикочния мехур. Среща се при всички възрастови групи – от деца до старци. По начало дамите страдат три пъти по-често от инфектиране на пикочните пътища от мъжете, което се дължи на анатомични особености - по-къса уретра, чийто отвор е по-близо до ануса.

Цистит се развива най-често, когато бактерии (обикновено от типа Escherichia coli - E. coli) по прогресивен път навлязат в пикочния мехур и стартират да се развъждат там. Те могат да обхванат по време на къпане във водоеми, басейни, море, стоене с влажен бански, по тази причина през лятото болестта се среща постоянно.

Възпалението на пикочния мехур може да се дължи и на бактерии, които естествено живеят в тялото, при нарушен баланс вследствие на друго заболяване. По-рядко циститът се появява като реакция при лъчева терапия в региона на таза, след банкет на някои медикаменти или потребление на евентуални дразнители като дамски хигиенични и контрацептивни артикули - спрейове, спермицидни препарати, диафрагма със спермицид. Продължителната приложимост на катетър също води до цистит.
При дамите в менопауза променените равнища на хормони постоянно са свързани с инфекции на уринарния тракт. Нивата на естроген се намаляват и лигавицата на уретрата става по-тънка, което носи по-голям риск от зараза и увреждане. Освен това дамите създават по-малко вагинална секреция, а тази слуз работи като защитна преграда против бактерии.

Мъжете са изложени на по-висок риск от цистит, в случай че страдат от увеличена простата. Тогава при тях се получава задържане на урина в пикочния мехур. Тази среда благоприятства размножаването на бактерии.

„ Най-често срещаните признаци, присъщи за уроинфекциите, са дискомфорт, болежка по време на уриниране, смяна в цвета на урината, чести позиви за уриниране, които от време на време са императивни. По-рядко се следи субфебрилитет “, изяснява доктор Георги Атанасов, шеф на отделението по урология в МБАЛ „ Тота Венкова “ в Габрово.

В някои от случаите циститът протича за 5-7 дни. Тогава става дума за остра форма. Ако не се лекува вярно, въобще не се лекува или е зародил като резултат от друго заболяване, той може да се трансформира в продължителен. Тогава дискомфортът продължава с месеци.

Много хора в желанието си да се отърват от досадния проблем подхващат самолечение, само че това крие заплаха да си докарате инфектиране на бъбреците. Освен това може да имате признаци на цистит, а да става дума за напълно друго заболяване – изострен пиелонефрит, полово излъчена зараза (хламидии, гонорея), цервицит, уретрит, вагинална кандидоза, рак на пикочния мехур или на гениталиите.

„ Самолечението е постоянно срещано в България. Статистиката сочи, че то е неефективно и от време на време даже рисково. Личният ми опит демонстрира, че над 50% от пациентите стартират самолечение, преди да потърсят лекарска помощ. Важно е да знаят, че при поява на описаните признаци е безусловно неверно да се стартира такова, а е належащо да се съветват със експерт. Липсата на лекуване или самолечението могат да доведат до затруднения на положението и развиване на пиелонефрит “, предизвестява доктор Атанасов.

Това, което могат да създадат за себе си дамите, е да бъдат с нараснало внимание през летните месеци. „ Летният сезон и високите температури подготвят към дехидратация и централизация на урината, което благоприятства по-бързото развиване на уроинфекции при съществуване на бактерии в урината. Ето за какво е нужна използването на задоволително течности, съобразена с физическата интензивност и телесното тегло на индивида “, поучава доктор Атанасов.

Ако въпреки всичко се стигне до цистит, съществува новаторска терапия. Към момента 72 дами са взели присъединяване в клинично изследване за цистит, провеждано под зоркия надзор на петима от най-хубавите уролози в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР