Рисковете от напрежение в глобалната търговия продължават да нарастват, алармираха

...
Рисковете от напрежение в глобалната търговия продължават да нарастват, алармираха
Коментари Харесай

МВФ и Световната банка: Рисковете от напрежението в световната търговия нарастват

Рисковете от напрежение в световната търговия не престават да нарастват, сигнализираха от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Изпълнителният шеф на МВФ Кристин Лагард съобщи, че комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати ще лиши икономическия напредък на азиатската страна от 0,6 процентни пункта през 2019 година

Според водачът на интернационалната организация този напредък ще доближи 6,2% следващата година по отношение на 6,6% през 2018 година

Забавянето се дължи най-вече на сериозните последствия от напрежението в търговията, счита Лагард.

Ръководителите на МВФ, Световната банка, Световната комерсиална организация (СТО) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) се събраха за трета поредна среща с китайския министър председател Ли Къцян в Пекин.

Китай назовава тази форма на разговор „ кръгла маса 1+6 “.

Лидерите на организациите предизвестиха, че напрежението в търговията съставлява възходящ риск за страните с нововъзникващи пазарни стопански системи.

Те показаха също по този начин опасения от протекционизма и едностранните ограничения, като приканват за поддръжка за по-мащабни старания.

„ Има някои облаци на хоризонта и чакаме растежът на нововъзникващите пазарни стопански системи да бъде по-бавен “, сподели президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Лагард добави, че най-сериозният проблем за Китай е напрежението в търговията.

Очаква се международната стопанска система да нарасне с 3,7% тази година, като по-рано прогнозите бяха да напредък от 4%, добави генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия.

Той означи, че различията в търговията са главната причина, заради която международната търговия ще нарасне с 3% тази година, което е с 4 до 5 процентни пункта по-малко, в сравнение с трябваше. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР