Рискована операция по разделянето на сиамски близнаци, свързани в главата,

...
Рискована операция по разделянето на сиамски близнаци, свързани в главата,
Коментари Харесай

Уникална операция на сиамски близнаци бе извършена от лекари

Рискована интервенция по разделянето на сиамски близнаци, свързани в главата, бе подхваната за пръв път в Индия. Това заяви Навин Патнаик, министър на опазването на здравето в щата Одиша, откъдето са близнаците. Според известието първият стадий от интервенцията е минал сполучливо, като следва решаващата интервенция в средата на октомври. Местното държавно управление на щата Одиша е поело медицинските разноски, които са 10 милиона рупии или 150 000 $. Семейството на близнаците не може да си разреши сходни разноски, защото приходът им е под 25 $ месечно. Първият стадий от разделянето на близнаците е траяло повече от 20 часа и в него са взели участие 40 лекари, в това число и екип от Япония.



Близнаците Джаганатх и Балам са извънредно необичаен феномен. Те са сраснали в главите, което се среща един път на 2.5 млн. раждания. Такива са единствено 2% от сиамските близнаци. Обикновено повече от 40% от тези деца са мъртвородени, а 80% умират преди да стигнат 2-годишна възраст, в случай че не ги разделят. Джаганатх и Балам са на 28 месеца и по тази причина лекарите бързат да извършат интервенцията, до момента в който към момента има вяра децата да оцелеят и да водят естествен живот.

При постъпването си в болница децата са били в изключително неприятно положение – доста ниско тегло, общо безсилие на организма, зараза на дихателните пътища, дребен размер на кръвта. Специалистите са положили доста старания, с цел да подобрят общото им положение, тъй че интервенцията да бъде допустима. По тази причина тя е разграничена на два стадия, оповестяват ТАСС и БГНЕС



Децата имат късмет, защото скенерът е посочил, че те са с обособени мозъци, които са сраснали единствено в региона на темето. При първия стадий на интервенцията огромна част от мозъците им е разграничена, кръвоносните съдове, които би трябвало зареждат мозъка на всяко от децата, също са построени. Вторият стадий ще раздели напълно децата едно от друго, като ще бъде осъществена реконструкционна пластика на черепните им кутии. Това е сериозният стадий от оперативния развой, когато ще се разбере дали двата мозъка действат изцяло независимо.

VIDEO: First in India, Indian doctors attempt to split twins joined at head

Read more: https://t.co/l5gqqi16oD pic.twitter.com/rfuzfD3bIZ
— IBTimes India (@ibtimes_india) 29 август 2017 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР