Рискът от заразяване на хората от нюкясълската болест (псевдочума) по

...
Рискът от заразяване на хората от нюкясълската болест (псевдочума) по
Коментари Харесай

Нисък е рискът за заразяване на хората от нюкясълска болест по птиците

Рискът от заразяване на хората от нюкясълската болест (псевдочума) по птиците е извънредно невисок . В това увери земеделският министър Десислава Танева в утринният блок на Българска национална телевизия.

По думите й има стратегии за такива заболявания, които се извършва от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) за надзор и контрол. Има имунизация в промишлените комплекси и 10-километровите зони. Ваксинацията ще се поеме от индустриалния обект, като се правят инспекции в тази посока, посочи земеделският министър.

Според нея една от аргументите за такава болест по птиците е високата централизация на персоналните стопанства и на по-големите стопанства , които са отвън европейската регулация като осъществяване на изискванията за развъждане на животни.
 Първи случай на африканска чума при диво прасе в Горна Оряховица
Първи случай на африканска чума при диво прасе в Горна Оряховица

Заради болестта е оголен парещ телефон за сигнали

По отношение на Африканската чума по свинете, Танева означи, че това е най-големият проблем и затруднение от встъпването й в служба като министър на земеделието . По думите й африканската чума по свинете не е отминала и през идната година предстоят същите провокации .

" През идната година ние ще знаем доста повече за тази болест и ще можем да се подготвим от по-рано, да бъдем по-готови и да минимизираме вредите ", уточни Танева, съгласно която всяка седмица се извършва проекта за отстрел на дива свиня.

Само за уикенд се отстрелват приблизително към 2300-2400 диви прасета. От 2 до 8 позитивни проби излизат всеки уикенд, като такива има в Източна България. " Вирусът е на всички места и ни чака сложна година, тъй като би трябвало да бъдат изпълнени всички разпореждания , с цел да минимизираме вредите ", акцентира земеделският министър.

Танева регистрира, че за 2019 година в региона на производството на месо мина под знака на африканската чума по свинете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР