Рискът от загуба на пари за научни проекти по оперативна

...
Рискът от загуба на пари за научни проекти по оперативна
Коментари Харесай

Губим 15 млн. евро от еврофондовете за наука


Рискът от загуба на пари за научни планове по оперативна стратегия "Наука и обучение за образован напредък " понижава, само че към момента е реалност. Миналото лято просветният министър Красимир Вълчев разгласи, че поради редица забавяния в процедурите по желание на планове има огромна възможност за загуба на средства в размер до 70 млн. лв., защото до края на 2018 година мъчно ще бъде изпълнена междинната цел по програмата - 30% от средствата да бъдат верифицирани, т.е. утвърдени от Европейската комисия. На парламентарния надзор през днешния ден той съобщи, че сега този риск не съществува, само че има риск да бъдат изгубени средствата от запаса по оста за просвета. Става въпрос за 14.6 млн. евро, или към 29 млн. лв..

Средствата са част от 350 млн. лв., с които се възнамерява построяването на 12 центъра за просвета. След близо година закъснение през последните седмици бяха подписани девет контракта на обща стойност 250 млн. лв. - три са за създаване на центрове за върхови достижения и шест за центрове за подготвеност. Част от дейностите, които ще се финансират, са строително-монтажни работи за създаване на лаборатории, а един от обектите е някогашната минерална баня в столичния квартал "Овча купел ".

От думите на министър Вълчев през днешния ден се разбра, че свободният запас по тази ос на програмата е 87 млн. лв., а разновидностите за оползотворяванетто му са два - финансиране на към този момент кандидатствали планове, които са останали в аварийния лист, или нов конкурс, което евентуално ще докара до закъснение. Обсъждана е и опцията част от парите да бъдат трансферирани по оперативна стратегия "Иновации и конкурентноспособност " за свъместни планове с бизнеса. Според министъра няма риск от загуба на тези средства.

Заради редица нарушавания Брюксел спря заплащанията по оперативна стратегия "Наука и обучение за образован напредък " през февруари м.г. и все още всички планове се финансират от националния бюджет, а държавното управление предприе редица ограничения за топене на средствата - сътвори нова организация, която да ръководи програмата; предложи страната ни да загуби 5 млн. лв. от европарите и понижи бюджета на просветителните планове с към 50 млн. лв.. Пред "Дневник " министър Вълчев през днешния ден изясни, че към този момент е минал одитът на Европейска комисия и в идващите седмици се чака решение дали заплащанията ще бъдат размразени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР