Рискът от рак на кожата от солариуми или слънчеви бани

...
Рискът от рак на кожата от солариуми или слънчеви бани
Коментари Харесай

Правенето на тен в соларуим или на слънце предизвиква рак и мутации

Рискът от рак на кожата от солариуми или слънчеви бани наподобява е доста по-голям, в сравнение с се смяташе до момента. Учени от Вашингтонския държавен университет откриха, че излагането на ултравиолетова (UV) светлина провокира голям брой разновидности, оповестява уеб сайтът Study Finds.

Изследването открива, че излагането на увреждащата ДНК ултравиолетова светлина, употребена в солариумите, може да аргументи недоброкачествен меланом - най-смъртоносната форма на рак на кожата. Изследванията им също по този начин откриват, че една интензивна доза на ултравиолетово-B излъчване, идваща със слънчевата светлина, е задоволителна, с цел да провокира анормални разновидности.

UV светлината е форма на електромагнитна радиация, която идва от слънцето и от изкуствени източници като солариуми.

„ Досега се спореше: до каква степен UV светлината предизвиква разновидностите, които в действителност предизвикват рака? Нашето проучване поддържа, че UV светлината играе съществена роля в производството на разновидности, характерни за растежа и разпространяването на меланома “, споделя съавторът на проучването Джон Уайрик от Университетския лицей по ветеринарна медицина.

Генетичната информация се съхранява в нашата ДНК като код, формиран от четири химикала, които също се назовават бази. Докато се смяташе, че ултравиолетовите увреждания са лимитирани единствено до две ДНК бази - С (цитозин) или Т (тимин) - някои увреждания се следят в базите А (аденин).

„ Това има доста действителни приложения и би могло да помогне за идентифицирането на аргументите за тежък рак на кожата “, споделя съавторът Хейли Морис.

Очаква се злокачественият меланом, най-смъртоносната форма на рак на кожата, да аргументи гибелта на 6 850 души през 2020 година, съгласно Американската ракова асоциация. Първият симптом на меланома постоянно е нова бенка или смяна във външния тип на съществуваща бенка. Ако бъде уловен рано, меланомът може да бъде лекуван с интервенция, а за закъснение на разпространяването на рака ще би трябвало да се прибегне до лъчетерапия или имунотерапия.

Констатациите, оповестени в списание „ Cell Reports “, повдигат значими въпроси, свързани с сигурността на правенето на загар, било то в солариум или навън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР