Рискът от неизпълнение на сделки, сключени на могъщия глобален валутен

...
Рискът от неизпълнение на сделки, сключени на могъщия глобален валутен
Коментари Харесай

Рекордно висок риск от фалити на валутния пазар

Рискът от несъблюдение на покупко-продажби, подписани на могъщия световен валутен пазар с дневен оборот от 6.6 трлн. щ. $ в никакъв случай не е бил по-висок, твърди основният изпълнителен шеф на CLS - профилирана финансова институция, обработваща валутни интервенции - Марк Бейли де Жесе.

CLS е основана през 2002-а под патронажа на Федералния запас като медиатор във валутните покупко-продажби, с цел да удостоверява и да равнява уговорките, гарантирайки, че направените заплащания са правилни и налице. Системата бе подложена на сериозен тест по време на финансовата рецесия от 2008-а и наново при започване на тази година, когато избухна рецесията от COVID-19, и спомага за плавното действие на международния валутен пазар.

Проучване, квалифицирано от CLS и оповестено на 24 юли от Глобалния валутен комитет (Global FX Committee) - конструкция, налагаща стандартите на валутния пазар - демонстрира, че CLS сега обработва едвам една трета от подписаните покупко-продажби. Като похлупак, интервенции за близо 1.25 трлн. щ. $ дневно са отвън обсега й с помощта на релативно високия растеж на търговията с китайски юани и съветски рубли. Докато CLS е основана да работи с 18 парични езиници, мнозинстото от които - от развитите стопански системи.

Или, както обобщава господин Де Жесе, който оглави компанията през 2019-а след повече от 20 години работа в Европейската централна банка, "като се има поради метода, по който еволюира валутния продан, би трябвало да се намерения за спомагателни средства за решение на казуса на систематичния риск ". Той отбелязва, че CLS разисква с регулаторите и с централните банки разновидности за включване на валути на разрастващите се пазари когато те се разменят против щатски долари или евро. Де Жесе добавя, че заплахата от пробиви наподобява доста по-голяма от "оригиналния Херщат риск ". Това е отправка към 1974-а и тогавашния незнаен банкрут на немската "Херщат банк " и неизпълнени от нея заплащания по подписани валутни покупко-продажби, предизвикали всеобщи пазарни прихващания по света. Именно този случай постанова основаването на Базелския комитет за банков контрол.

Предупрежденията на CLS са повтаряне на забележките на Банката за интернационалните разплащания от декември 2019-а за спадналия дял на покупко-продажбите, обработвани от компанията, което слага под опасност от колапс валутни транзакции за трилиони долари. През юни сходни опасения изрази и Глобалният валутен комитет.

Банките от дълго време се оплакват от цената, която заплащат, с цел да употребяват CLS (Continuous Linked Settlement). Това, все пак си коства, в случай че се върнем към 2008-а когато немската държавна банка за развиване KfW загуби 300 млн. евро от валутна договорка с "Лиймън брадърс ", която не била изпратена за сетълмънт в CLS. (Бел. ред. - Да напомним, че тогава, вследствие на големи загуби от транзакции с високорискови финансови принадлежности "Лиймън брадърс " разгласи банкрут и натисна спусъка на международната финансова криза).

Много пазарни играчи обаче към момента избират да не употребяват услугите на CLS, доверявайки се на обещанията на своите контрагенти, че ще си платят. Това изключва световния валутен пазар от другите финансови пазари, които употребяват по-пълноценно централизирани сдружения за ръководство на риска от банкрут, като тържища или клирингови къщи.

Господин Де Жесе признава, че процесът за включване на нови валути в системата е много тягостен и може да отнеме маса време. В момента CLS води договаряния с Централната банка на Чили за евентуалното прибавяне на чилийското песо. Последният "член " на системата е унгарският форинт, включен през 2015-а.

CLS среща и сериозна конкуренция през последните години, главно от новака Cobalt, подкрепян от "Ситигруп ", "Стандард чартърд " и "Ай Ейч Ес Маркит ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР