Рискът от забавени плащания и лоши вземания на България се

...
Рискът от забавени плащания и лоши вземания на България се
Коментари Харесай

Рискът от просрочия у нас остава умерен

Рискът от забавени заплащания и неприятни вземания на България се резервира на равнище B2 - "умерен риск ", макар усложнената икономическа конюнктура. Това демонстрира разбор на интернационалната компания за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs, основан на данните за първото тримесечие на годината.

Мониторингът обгръща 242 страни и 18 бранша, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дълготрайни индикатори. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени заплащания и неприятни вземания при реализиране на покупко-продажби с компании, опериращи в съответната страна. Скалата включва два знака - за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по канара 1 (най-нисък) до 4 (най-висок).Вече бе казано, че в това време се прави оценка на 18 бранша във всяка страна, като те се индексират от "зелено " за невисок, през "жълто " за сдържан, "оранжево " за сензитивен до "червено " за висок риск.

"Към момента България съумява да задържи рейтинга си за разлика от други страни в района. Но би трябвало да се има поради, че до този миг нашите знаци се движеха в горната част на B2, даже с известна вероятност за покачване ", разяснява резултатите на страната ни Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Въпреки положителния резултат анализаторите означават, че у нас половината от изследваните браншове към този момент "светят " в оранжево, откакто към тази зона мина и производството на автомобилни елементи. Това е и единственият бранш с намален рейтинг в новия отчет на Euler Hermes. В зелената част на скалата, като най-ниско рискови у нас, все още съумяват да се задържат само Софтуер и ИТ промишлеността.

От разбора се схваща, че 18 страни са с намален рейтинг. Сред тях са Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

"Видимите и евентуални последствия от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия разбор на риска в обособените страни. Продължаваме обаче да следим ситуацията във Франция, Германия, Испания и Съединени американски щати, като все още те разполагат с нужните принадлежности да защитят бизнеса там, само че обстановката може да внезапно да се усложни, в случай че изолацията продължи и стопанските системи останат замразени за по-дълъг период”, предизвестява Людовик Сюбран, основен икономист на Euler Hermes и Allianz.

Общо 126 бранша във всички изследвани страни също са с ревизиран рейтинг - към по-рисков, което е връх за отчета на Euler Hermes, откогато той съществува. От компанията прецизират, че в 60% от случаите става въпрос за основна смяна - от сдържан към висок риск. Най-сериозно обиден е секторът "Автомобилостроене ", който бележи намаляване в 26 страни. След него се класира "Транспортът " с намаляване в 21 страни, следван от "Електроника " (понижение в 14 държави) и "Търговията на дребно " (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишение на риска по браншове има в Западна Европа с 52 проверки надолу, а в Източна Европа те са 24.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР