Рискът от кибератаки срещу ядрени оръжия е относително висок, се

...
Рискът от кибератаки срещу ядрени оръжия е относително висок, се
Коментари Харесай

Рискът от кибератака срещу ядрени оръжия е сравнително висок, сочи доклад

Рискът от хакерски атаки против нуклеарни оръжия е релативно висок, се споделя в проучвателен отчет, оповестен от основания в Лондон институт за интернационалните връзки Chatham House.

От мозъчния концерн считат, че тази заплаха нараства поради продължаващите непрекъснати закани от страна на страни и недържавни групи, като означават, че тоталното нахлуване на цифровите технологии в модерните оръжейни системи - изключително нуклеарните - води до засилващи се опасения, че хакерските атаки могат да основат спомагателни опасности в миг на нарастващ спор.

 1

" В интервали на засилено напрежение хакерските атаки против нуклеарни оръжейни системи могат да провокират ескалация, която да докара до тяхното потребление. Непреднамереното изстрелване може да се дължи неверно разчитане на информация или на погрешни данни. Освен това, когато една система е компрометирана, не би трябвало да ѝ се има доверие в процеса на взимане на решения ", се споделя в отчета.

Като образец за това какво може да се случи проучването се базира на отчет на в. “Вашингтон пост”, оповестен през март 2017 година, в който се споделя, че Съединени американски щати са проникнали в някои ракетни системи в Северна Корея и са предизвикали несполучливи проби.

" Последните случаи на хакерски атаки демонстрират, че системите за нуклеарно оръжие също могат да бъдат обект на разстройства, хакерство и саботажи посредством потреблението на злоумишлен програмен продукт или вируси, които да заразят цифровите съставни елементи на системата ", твърди още отчета на Chatham House.

Според специалистите съществуват редица уязвими места и пътища, през които злоумишлен човек или организация може да проникне в нуклеарна оръжейна система без знанието на страната. " Човешката неточност, систематичните пропуски, уязвимостта и чувствителността на дизайна в границите на веригата за доставки съставляват общи проблеми на сигурността в нуклеарните оръжейни системи ", обръща внимание анализът.

Според създателите на отчета - Бейза Унал и Патриша Луис - някои от известните способи, които могат да повлияят на процеса на взимане на решения за стартиране на нуклеарно оръжие, включват операция на данни, завладяване на информационни канали или фишинг офанзиви.

И двете са безапелационни, че една сполучлива фишинг офанзива може да “приватизира” опцията за взимане на решения, което би имало опустошителни последствия, и предизвестяват, че все още кибер рисковете не са получили задоволително внимание от страна на специалистите в региона на нуклеарните оръжия.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР