Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Втората

...
Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Втората
Коментари Харесай

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Рискът от потребление на нуклеарно оръжие е най-голям от Втората международна война насам, съобщи Reuters, цитирайки почитан специалист по сигурността от Организация на обединените нации.
Според шефа на Института за проучвания в региона на разоръжаването на Организация на обединените нации Рената Дуан светът би трябвало да се отнесе по-сериозно към този въпрос, който тя дефинира като " наложителен ".
В Женева Дуан съобщи, че всички страни, които разполагат с нуклеарно оръжие, имат настоящи стратегии за модернизацията му.
Тя уточни и че средата в областта на контрола на въоръжаването се трансформира, което частично се дължи на стратегическото съревнование сред Съединени американски щати и Китай.
По нейни думи обичайните съглашения за ограничение на въоръженията са подкопани и от появяването на нов тип война, при която доминират въоръжените групи и частните военни формирования, а също и новите технологии, които размиват границата сред защита и нахлуване.
Дуан съобщи, че договарянията за разоръжаване са били в задънена улица през последните две десетилетия, а през 2017 година 122 страни са подписали Договора на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия. Според нея това частично се дължи на възприятието на изтощение, и частично - на осъзнаването на рисковете.
" Смятам, че би трябвало да се признае, - а този въпрос някак остава отвън полезрението на медиите - че сега рискът от нуклеарна война е изключително висок, а също и рисковете от потребление на нуклеарни оръжия [...] са по-високи от когато и да било след Втората международна война ", акцентира Дуан.
Договорът на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия беше подсилен от Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия, която завоюва Нобелова премия за мир през 2017 година
Преди броени дни президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп насочи опасност против Иран. " Ако Иран желае да се бие, това ще бъде формалният завършек на Иран. Никога повече не заплашвайте Съединените щати ", написа Тръмп в Twitter.
Заплахата на американския президент пристигна в отговор на изказванията на ирански представители, че Техеран не желае война, само че и не се опасява от война.
Размяната на реплики ускори безпокойствата за вероятен спор, на фона на растящото напрежение сред Съединени американски щати и Иран.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР