Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето

...
Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето
Коментари Харесай

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето на Втората световна война

Рискът от потребление на нуклеарно оръжие е най-голям от времето на Втората международна война, сподели през вчерашния ден почитан специалист по сигурността от Организация на обединените нации, като назова това " наложителен " въпрос, към който светът би трябвало да се отнася по-сериозно, съобщи Ройтерс.

Рената Дуан, шеф на Института за проучвания в региона на разоръжаването на Организация на обединените нации (UNIDIR) съобщи в Женева, че всички страни, притежаващи нуклеарно оръжие имат настоящи стратегии за неговата рационализация и че средата в областта на контрола на въоръжаването се трансформира, частично заради стратегическото съревнование сред Съединени американски щати и Китай. Тя означи, че обичайните съглашения за ограничение на въоръженията са подкопани също от появяването на нов вид война, с възходяща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата сред защита и нахлуване.

През последните две десетилетия договарянията за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 година Договора на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия, частично заради възприятие на изтощение, и частично поради осъзнаването на рисковете, уточни Дуан, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Смятам, че има потребност да бъде прието, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от нуклеарна война в този миг е изключително висок, и рисковете от потребление на нуклеарни оръжия поради някои фактори, които показах, са по-високи в този момент от когато и да било след Втората международна война ", заключи шефът на Института за проучвания в региона на разоръжаването на Организация на обединените нации.

Договорът на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия беше подсилен от Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия, която завоюва Нобелова премия за мир през 2017 година, напомня Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР