Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са

...
Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са
Коментари Харесай

Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са готови

Рискът от световна криза нараства, а централните банки не са подготвени. Силата им е лимитирана без помощта на фискалните управляващи.10 години откакто Федералният запас работи дружно с Европейската централна банка и Банката на Япония, с цел да върне международната стопанска система от ръба, тяхната дарба да предотвратят идващия спад е лимитирана, написа " Ню Йорк Таймс ".

Дали международните централни банки са подготвени да се борят с различен спад е все по-малко предполагаем въпрос, защото международната стопанска система демонстрира признаци на напрежение. Шансовете Съединени американски щати да влязат в криза до идната година са нарастнали, защото производството понижава и комерсиалната неустановеност продължава. В Германия процентът на безработица е по-висок, а промишленото произвеждане се забавя. В Япония слабата работливост и намаляващият експорт покачват уязвимостта.

Рецесията надалеч не е неизбежна - изключително толкоз дълбока и мъчителна, колкото и последната. Но потенциалът за съдбоносен отговор, който предотврати още по-лош резултат през 2008 година е стеснен. Тогава централните банки намаляваха лихвите, купуваха облигации, удължаваха държавната поддръжка за финансови артикули, отпускаха пари на банки и в някои случаи координираха държавните управляващи, с цел да се уверят, че избавителните им пакети не работят за кръстосани цели. Бе невиждан интервал за изпробване, който избави стопанските системи.

Днес обаче лихвените проценти остават под нулата в Япония и Европа. Те са ниски по исторически стандарти в Съединените щати, оставяйки по-малко място за понижаване в изискванията на спад. Повечето централни банки към момента държат големи суми от облигации и други скъпи бумаги, които са закупили, с цел да поддържат стопанските системи си за финален път, което би могло да затрудни още повече пазаруването и да понижи резултатите му.

Паричната политика също губи доверие. Основните централни банки не съумяха да реализират задачата си за 2% инфлация по време на тази агресия, като покачиха риска цените да се плъзнат рисково ниско към идващ спад. И до момента в който обещанията за по-ниски лихвени проценти са главен източник на тласъци през последните години, тези обещания могат да изгубят част от силата си в свят, в който вложителите към този момент чакат непрекъснато ниски равнища.

Тези ограничавания са изключително притеснителни във време, когато държавните управления демонстрират едва предпочитание за взаимна работа, с цел да компенсират световното закъснение. Съединените щати и Европа са в търговски спор, който последва решението на президента Тръмп да наложи мита върху стомана и алуминий и опасността му да таксува с налози немските и другите европейски коли. Тръмп подлага на критика Европейската централна банка за предприемането на стъпки за отбрана на стопанската система на еврозоната, като я упреква, че се пробва да отслаби еврото и да сложи Америка в неизгодно състояние.

Миналата седмица Тръмп уточни, че централните банки са в нещо като конкуренция във въоръжаването, заявявайки, че Китай и Европа манипулират валутите си, с цел да завоюват преимущество пред Съединените щати и че Фед би трябвало да стартира да прави същото.

Служители на централната банка упорстват, че са подготвени да работят нападателно, в случай че избухне нова криза. ЕЦБ демонстрира подготвеност да подтиква еврозоната и Фед алармира, че скоро може да понижи лихвените проценти, с цел да се опита да изпревари възходящите опасности в Съединените щати.

Но икономистите по целия свят настояват, че централните банки към този момент не могат да бъдат същите спасители, както предишният път. Тази действителност се сблъсква с политическите ограничавания в Съединените щати и Европа, където законодателите може да се окажат неспособни (или не желаят) бързо да обезпечат скъпи пакети за стимулиране.

" Фискалната политика би трябвало да играе доста по-активна роля, а към момента не е готова ", съобщи предишния месец Оливие Бланшар, някогашен основен икономист на Международния валутен фонд, на централен банков конгрес в Синтра, Португалия.

Когато става въпрос за парична политика, " сигурно няма задоволително място, с цел да отговорим на криза ", добави той.

Кристин Лагард, която бе номинирана за правоприемник на Марио Драги като началник на Европейската централна банка и понастоящем оглавява Международния валутен фонд, предизвести, че централните банки евентуално ще бъдат главната линия на защита с фискални ограничавания.

" Големият държавен дълг и ниските лихвени проценти оставят доста страни с лимитирана опция за маневриране ", изясни Лагард през юни. Тя добави, че в изискванията на спад, страните ще би трябвало да употребяват икономическите си принадлежности дружно, като " решаващи парични облекчения и фискални тласъци, където е допустимо ".

Глобалният стопански напредък се върна след дълбоката криза и при започване на 2018 година стартира координирана интернационална агресия. Но напредъкът сподели пукнатини през последните месеци, като комерсиалните потоци спаднаха и индустриалните показатели се изтеглиха от Азия към Европа.

Икономистът на " Морган Стенли " Четан Ахия пресмята, че в случай че комерсиалната война на Тръмп с Китай не бъде позволена и администрацията извърши своите закани за повишение на митата, растежът може да падне задоволително и бързо да " се окажем в световна криза ". Рисковете наподобява са се намалили малко след неотдавнашната среща на Г-20, където Тръмп спря ескалацията с митата и възобнови комерсиалните договаряния с Китай.

Но несигурността продължава. Тези договаряния могат още веднъж да се провалят, което ще докара до спомагателни налози върху вноса. И отвън комерсиалните войни на Америка опасността от безреден Брекзит и продължаващото закъснение в Китай съставляват спомагателни опасности за интернационалната активност.

Тези фактори накараха Драги да алармира през юни, че централната банка възнамерява да съживи стимулиращите ограничения, които е употребила по време на дълговата рецесия в еврозоната.

Докато Драги упорства, че банката към момента има " забележителна независимост ", с цел да купува облигации като метод за обезпечава пари в стопанската система, някои анализатори считат, че той работи превантивно, тъй като знае, че потенциалът на централната банка е стеснен. По-добре да се употребяват лимитираните запаси на банката в този момент, когато те към момента могат да създадат нещо положително.

В Съединените щати Федералният запас също обмисля да работи по-рано, в сравнение с по-късно, защото се пробва да реши дали е целесъобразно намаляването на лихвените проценти. Нови проучвния демонстрират, че бързото и уверено деяние може да бъде най-хубавата отбрана на централната банка.

Федералният запас е в относително добра форма, тъй като доближи най-ниските си равнища от 2,25 до 2,5%. " Ниските лихвени проценти в действителност са предизвикателство за съществуващите принадлежности на централните банки ", разяснява Джером Пауълказа в Ню Йорк предишния месец.

Представители на ФЕД декларират, че са подготвени да съживят широкомащабни стратегии за закупуване на облигации, с цел да подтикват икономическата интензивност, когато настъпи идващият спад. Централната банка също възнамерява нови политически подходи, които биха оставили по-ниски лихвени проценти за по-дълъг интервал след спад. Последните проучвания демонстрират, че сходни политики биха били потребни - въпреки и в някои случаи малко - най-малко след рецесията през 2008 година

Според Япония, единствено предпочитание за деяние не подсигурява триумф. Харухико Курода, началник на Банката на Япония спря всички ограничавания, с цел да възобнови стопанската система на страната, като понижи лихвените равнища до негативна територия и закупи държавен дълг и акции в опит да укрепи пазарите и да ускори доверието. Правителството оказа помощ, харчейки с подготвеност, с цел да подтиква търсенето.

Въпреки всички тези старания, инфлацията остава под задачите на Япония, което е неприятна вест, защото усилва риска от цялостна дефлация, в случай че растежът отслабне. Вече не е ясно, до каква степен Курода има място за деяние, в случай че се появи сериозен спад, съгласно Макото Хара, създател на книга за централната банка на Япония.

Централните банки в огромните стопански системи са в занижени позиции, защото устойчивият напредък, инфлацията и лихвените проценти са спаднали, трендове, които се дължат на дългогодишните структурни сили в стопанската система, в това число застаряващото население и отслабването на продуктивността.

В Съединените щати, Congressional Budget Office вижда нарастване на брутния вътрешен артикул, като се изравнява с близо 2%. Международният валутен фонд прави оценка, че продуктивността би могла да се срине както в разрастващите се пазари, по този начин и в развитите стопански системи.

Това съответствува с фискалните ограничавания по целия свят, защото държавните управления се пробват да овладеят разноските и да избегнат задълбочаване на задълженията.

Американските политици сдържаха държавните разноски след рецесията през 2008 година, даже когато безработицата остана висока и растежът бе дребен.

Бюджетният недостиг на Америка е на път да надмине 1 трилион $ тази година, а някои законодатели към този момент търсят способи да понижат, а не да усилят федералните разноски.

Лидерите на централните банки от ден на ден предизвестяват, че тяхната мощ ще бъде лимитирана без помощта на фискалните управляващи.

" Паричната политика ще продължи да прави работата си, без значение какво ще се случи с фискалния потенциал ", изясни Драги, единствено няколко дни откакто европейските водачи не съумяха да основат механизъм за взаимно даване на тласъци, когато е належащо. Но помощта от държавните управления " ще прави същата работа по-бързо и с по-малко странични резултати ".

Пауъл повтори същото, като ехтене предишния месец. Не е добре парична политика да е главният състезател, несъмнено не би трябвало да е и единственият състезател, изясни той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР