Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията

...
Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията
Коментари Харесай

Много висок е рискът от епидемия от африканската чума по свинете у нас

Рискът да се популяризира африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е доста висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите, във връзка със болестта Африканска чума по свинете.

Препоръките и предложенията на Центъра за оценка на риска са превантивни ограничения, по отношение на установените нови огнища на африканска чума в България са в синхрон с предписаните в европейското и българско законодателство и ограниченията, предприемани от БАБХ.

От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта и при всички случаи на подозрения за заболели или умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно пред формалните ветеринарни управляващи. Африканската чума е заболяване с капацитет за бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти с него артикули.

За повишение осведомеността на стопаните в засегнатите зони от африканска чума по свинете следва да се увеличи разяснителната работа на ветеринарните експерти по места. Съгласно написаните ограничения в нагоре упоменатото законодателство всички прасета в 3 километровата зона следва да бъдат убити по човечен метод за попречване разпространяването на вируса.

Това е тъй наречените способ " stamping out ", т.е. тотално депопулиране. Междувременно от всички прасета се вземат проби за вирусологично проучване при 95 на 100 разпространяване и 10 на 100 меродавност и се изпращат в профилираната лаборатория за проучване. Целта на това пробовземане е да се откри действителното разпространяване на заболяването. Този резултат е от изключителна значимост за епизоотологичното изследване и за по-нататъшните ограничения за ограничение на болестта без значение, че към момента животните могат да наподобяват видимо здрави и даже и да не са посочили клиника на заболяването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР