Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията

...
Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията
Коментари Харесай

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се популяризира африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е доста висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите, във връзка със болестта Африканска чума по свинете, оповестяват от министерството.

Препоръките и предложенията на Центъра за оценка на риска са превантивни ограничения, по отношение на установените нови огнища на африканска чума в България са в синхрон с предписаните в европейското и българско законодателство и ограниченията, предприемани от БАБХ.

От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта и при всички случаи на подозрения за заболели или умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно пред формалните ветеринарни управляващи. Африканската чума е заболяване с капацитет за бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти с него артикули.

За повишение осведомеността на стопаните в засегнатите зони от африканска чума по свинете следва да се увеличи разяснителната работа на ветеринарните експерти по места. Съгласно написаните ограничения в нагоре упоменатото законодателство всички прасета в 3 километровата зона следва да бъдат убити по човечен метод за попречване разпространяването на вируса. Това е тъй наречените способ "stamping out ", т.е. тотално депопулиране.

Междувременно от всички прасета се вземат проби за вирусологично проучване при 95 на 100 разпространяване и 10 на 100 меродавност и се изпращат в профилираната лаборатория за проучване. Целта на това пробовземане е да се откри действителното разпространяване на заболяването.

Този резултат е от изключителна значимост за епизоотологичното изследване и за по-нататъшните ограничения за ограничение на болестта без значение, че към момента животните могат да наподобяват видимо здрави и даже и да не са посочили клиника на заболяването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР