Рискът 1/3 от София да остане без канализация в следващите

...
Рискът 1/3 от София да остане без канализация в следващите
Коментари Харесай

Огромен риск 1/3 от София да остане без канализация

Рискът 1/3 от София да остане без канализация в идващите 50 години е голям. Това разяснява заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС Иван Таков. Според него обитаеми места като Кремиковци и Нови Искър от години са подценявани, макар че хората, живеещи там си заплащат налозите и имат безспорното право на естествени условия за живот.

"Опасността те да останат без канализация изобщо е голяма, безапелационен е Иван Таков. - Изграждането на канализация в София е планувано да става благодарение на европейски средства. А европейската стратегия затваря през 2020 година. В случай, че дотогава Столична община не се пребори да прокара план, а квалифицираният план е доста проблематичен, има голям риск в идващите 50 години тези елементи от София въобще да нямат канализация ".

Според Иван Таков е хубаво, че въпреки всичко нещо за София е направено. "Но в тази ситуация то не е мотив за похвала. Да, построили са канализация в "Симеоново ", само че това не взема решение казуса на София. Това е положително отчасти решение за един регион. Но мисленето би трябвало да е по-мащабно. Защото няма нищо по-нормално от това в 21-и век хората да разполагат с най-елементарни комунални услуги. И оправданията и кършенето на пръсти, че няма пари, са неуместни. Защото казусът с канализацията не е от през днешния ден и не се взема решение за година. А ГЕРБ ръководят Столична община към този момент 11 години ".

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС счита, че канализацията в "Симеоново " е била употребена за най-обикновен спешен пиар, поради неприятната изненада, която изобилният дъжд в понеделник вечерта сервира на ръководещите в София.

"За да бъде построена напълно канализацията в София, през идващите 8 години са нужни 2 милиарда лв.. За тези 8 години, максимумът от средства, които Столична община би могла да обезпечи по европейски стратегии, от капиталовата стратегия на "Софийска вода " и парите, които самата община би могла да задели, са 800 милиона. Това са публични данни от отчет, който беше обсъждан на съвещание на СОС единствено преди няколко месеца, изясни финансистът от Българска социалистическа партия. - В последна сметка всичко е въпрос на цели. През годините ръководещите в Столична община не отделяха задоволително внимание на този толкоз сериозен проблем и по тази причина сме в такава обстановка сега - в 21-и век сме, а част от столичани употребяват септични ями като в 19-и. Освен всичко друго, това носи и сериозен риск за здравето на хората ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР