Риск за парите на държавата и идеи за затягане на

...
Риск за парите на държавата и идеи за затягане на
Коментари Харесай

В риск ли е влизането на България в еврозоната?


Риск за парите на страната и хрумвания за стягане на коланите. Това бе тематиката на днешното държавно съвещание. Министърът на финансите Росица Велкова изиска " зелена светлина " от сътрудниците си, с цел да напише бюджет за тази година - по-консервативен и спестовен.

bTV разполага с отчета, показан на държавното съвещание. В него се вижда, че финансовото министерство предизвестява, че в случай че продължим със сегашните разноски, ни чака неприятен сюжет.

Според него има заплаха страната ни да влезе в процедура по свръхдефицит, да би трябвало да проработят незабавни ограничения, а в случай че не ги съблюдаваме, ще има наказания от Европа и прекъсване на евросредства.

Следващият риск е отсрочване за неопределен срок присъединението на страната ни към еврозоната или слагане на условия за смяна на закрепения курс на лв. към еврото. Затрудняването да покрием разноските си може да докара и до потребността да теглим заем от Международния валутен фонд.

Малко откакто отчетът се появи в медиите, от финансовото министерство дадоха ексклузивен брифинг и обясниха, че този отчет е ”концепция, на база, на която да се изготви план на бюджет за тази година ”.

Седем риска в кратковременен проект заплашват хазната, излиза наяве от документа. Сред тях - смяна на закрепения курс на лв. към еврото.

“Теоретично има такава заплаха, в случай че дефицитите са в размери – извънредно високи ”, сподели Велкова.

Изчисленията демонстрират, че със сегашните разходи ще стигнем до недостиг от 6,9%.

“Това значи, че ние бихме влезнали в процедура по свръхдефицит. При изискване, че не може да се набере дълг е допустимо да се прибегне и до заеми от МВФ ”, добави тя.

Затова финансовото министерство ще предложи бюджет за тази година с недостиг от 3%. За да се случи обаче, трябват ограничения и стягане на коланите.

“Всички тези ограничения ще може да се обезпечи, подсигурява осъществяване на Швейцарското предписание от 1-ви юли при индексирането на пенсиите, да се подсигурява изплащането на увеличените заплати ”, счита Велкова.

Идеята на финансовия министър е въвеждане на еднократен " налог свръхпечалба " от всички компании, приемане на 100% дял от обществените предприятия, нарастване на ТОЛ такси. Връщане на 20% Данък добавена стойност върху ресторантьорския бизнес и фитнес услугите, както и връщане на акциза на електрическата енергия.

Тя изясни, че ще се резервира ДДС-то на хляба, на брашното, на бебешките храни и на книгите.

“Пред банкрут не е изправена страната до толкоз до колкото пред банкрут една страна е изправена, когато не може да си посрещне разноските ”, съобщи Велкова.

Финансовият министър акцентира, че крайното решение е в ръцете на бъдещите народни представители.

“Ако те одобряват предлагането и дефицитът бъде утвърден на 3% не би следвало да има терзания изобщо, че страната е изправена пред банкрут ”, добави тя.

Идеята на кабинета " Донев " е да внесе Бюджет 2023 в Народното събрание до края на април.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР