Риши Сунак стана 56-ият министър-председател на Обединеното кралство и наследи

...
Риши Сунак стана 56-ият министър-председател на Обединеното кралство и наследи
Коментари Харесай

Боже, не искам да съм премиер: Най-интересните факти за Риши Сунак

Риши Сунак стана 56-ият министър-председател на Обединеното кралство и наследи Лиз Тръс, която устоя на поста по-малко от два месеца. След като за малко не съумя да се пребори в последните избори за водач на Консервативната партия, Сунак получи поддръжката на болшинството от консервативните депутати, изпреварвайки Пени Мордаунт, лидера на Камарата на общините, която не съумя да доближи прага от 100 гласа, с цел да продължи напред към гласуването на членовете.

В миг, когато на хоризонта се обрисува огромна икономическа рецесия, някогашният канцлер се надява да употребява финансовите си умения, с цел да преведе страната през идната зима.

Новият министър председател на Англия обаче буди здрав интерес в целия свят, защото има доста забавни обстоятелства към личността му. Нека се срещнем с някои от тях:

Няма по какъв начин да пропуснем обстоятелството, че Сунак е най-младият министър-председател на Обединеното кралство от 200 години насам. Последно това се е случило с Уилям Пит, който заема поста през 1783 година на 24-годишна възраст.

Риши Сунак е роден в Саутхемптън през 1980 година в семейство от пенджабско-индийски генезис. Родителите му емигрират в Обединеното кралство през 60-те години на предишния век, където татко му става доктор, а майка му отваря аптека. Новата му роля го трансформира в първия министър-председател от етническо малцинство и първия практикуващ хиндуист. За първи път той поставя клетва за честност върху Бхагавад Гита - най-почитания хиндуистки текст.

След като учи в Уинчестър Колидж - държавно учебно заведение, което се подрежда измежду най-престижните в света, Сунак продължава да чете философия, политика и стопанска система в Линкълн Колидж, Оксфорд.

I will unite our country, not with words, but with action.

I will work day in and day out to deliver for you.

Watch my speech from Downing Street
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР