Риши Сунак ще бъде новият британски министър-председател, след като други

...
Риши Сунак ще бъде новият британски министър-председател, след като други
Коментари Харесай

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания

Риши Сунак ще бъде новият английски министър-председател, откакто други претенденти се отхвърлиха от конкуренцията за водач на Консервативната партия, оставяйки му тежки задания за превъзмогване, съобщи Ройтерс.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да сформира държавно управление от крал Чарлз, заменяйки Лиз Тръс, напускащия водач, който устоя единствено 44 дни на поста.

Той победи Пени Мордонт, която не съумя да получи задоволително поддръжка от депутатите, с цел да взе участие в гласуването, до момента в който противникът му, някогашният министър председател Борис Джонсън, се отдръпна от конкуренцията, заявявайки, че към този момент не може да сплоти партията.

„ Това решение е историческо и демонстрира още един път разнообразието и гения на нашата партия. Риши има цялостната ми поддръжка “, сподели Мордонт в изказване, откакто се отдръпна от конкуренцията единствено минути преди да бъде разгласен спечелилият.

Сунак, 42-годишният някогашен министър на финансите, става третият министър-председател на Англия за по-малко от два месеца, претрупан със задачата да възвърне стабилността на страната, разтърсена от години на политически и стопански разтърсвания.

Мултимилионерът, някогашен началник на хедж фонд, се чака да предприеме дълбоки съкращения на разноските, с цел да се опита да възвърне фискалната известност на Англия, тъкмо когато страната се насочва към криза, съпроводена от възходящите разноски за сила и храна.

Сунак притегли националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите при Джонсън тъкмо когато пандемията от COVID-19 удари Англия, разработвайки сполучливата скица за отпуск.

Бившият анализатор на Goldman Sachs ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски генезис.

Семейството му емигрира във Англия през 60-те години на предишния век, интервал, когато доста хора от някогашните колонии на Англия се реалокират в страната, с цел да ѝ оказват помощ да се възвърне след Втората международна война.

След като приключва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща брачната половинка си Акшата Мърти, чийто татко е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, създател на аутсорсинг колоса Infosys Ltd.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР