РИОСВ-Стара Загора провери сигнали за мъртва риба в река Сазлийка

...
РИОСВ-Стара Загора провери сигнали за мъртва риба в река Сазлийка
Коментари Харесай

Екоинспекцията провери сигнали за мъртва риба в Сазлийка

РИОСВ-Стара Загора ревизира сигнали за мъртва риба в река Сазлийка в землищата на селата Ракитница и Арнаутито, които бяха получени през почивните дни.

На 24 ноември специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда, БД ИБР - Пловдив и Регионална лаборатория ревизираха региона на с. Ракитница . Те са обходили региона към колектор, който зауства отпадъчните води от Регионален център за ръководство на  отпадъци-Стара Загора, посочен като възможен източник на замърсяване.

Не е установено приключване (заустване) на отпадъчни води от колектора в реката. Непосредствено под тръбата на колектора - в бетонираната част, не се следят следи от заустване на отпадъчни води.

При направено отчасти почистване на тревна растителност на към два метра в ляво от тръбата, отвън колектора, е установено съществуване на кафяви отлагания от отпадъчни води , продължаващи до р. Сазлийка. Установено е, че над отвеждащия колектор има завършен терен, осигуряващ безконтролен достъп на друга техника (камиони, цистерни и др.) до точката на заустване.  

На Община Стара Загора в качеството на способен орган е издадено наставление за предприемане на дейности за ограничение на достъпа за недопускане нерегламентирано изпускане на отпадъчни води в реката в региона на бреговото заустване на РЦУО-Стара Загора.-->

Констатирано е съществуване на мъртва риба в реката под моста на автомагистрала „ Тракия “ в землището на с. Ракитница. Взети са две водни проби повърхностни води от река Сазлийка в наличие на сигналоподателя за физико-химичен разбор, преди и след точката на заустване на колектора.

По-късно в неделния ден е получен и втори сигнал за мъртва риба по течението на река Сазлийка в землището на с. Арнаутит о, общ. Стара Загора. Същият екип извърши инспекция и по този сигнал.

Между двете села няма точкови източници, като се допуска, че мъртвата риба е донесена от течението на р. Сазлийка от землището на с. Ракитница . Взета е още една проба повърхностна вода за физико-химичен разбор от реката при моста в село Арнаутито.

Водните проби и от двата сигнала се проучват, а резултатите ще бъдат оповестени в допълнение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР