РИОСВ - София извърши извънредна проверка на Панчаревското езеро заради

...
РИОСВ - София извърши извънредна проверка на Панчаревското езеро заради
Коментари Харесай

Мъртва риба и мазни петна доведоха до извънредна проверка на Панчаревското езеро

РИОСВ - София извърши изключителна инспекция на Панчаревското езеро поради мъртва риба и мазни петна, оповестиха от инспекцията.

Вчера в районната ревизия е постъпил сигнал за съществуване на огромни маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба наоколо до Водноелектрическа централа " Кокаляне ".

Направен е обход и оглед на сектора от река Искър от моста над реката в околност Зона на отдих " Плажа ". Установени са съществуване на маслени петна, които съставляват маслен филм по повърхността на водата, както и умряла риба. Взети са контролни водни проби от реката, а резултатите ще бъдат оповестени след разбора.

Извършена е инспекция на Водноелектрическа централа " Кокаляне ", при която е открито, че на 11 май е настъпила повреда на работното колело на едната турбина. Отстраняването на повредата от 11 май е осъществено на 15 май заради нуждата от обезпечаване на свободен размер в язовир Панчарево, за което сдружението е изискало подпомагане от " Напоителни системи " ЕАД (което стопанисва оборудванията на язовир Панчарево). От страна на сдружението, което експлоатира Водноелектрическа централа " Кокаляне ", на 15 май са подхванати дейности за премахване на повредата, като за задачата е включена спешна помпа за източване на водите от изтичалото.

При работата на помпата е засмукана рибата в изтичалото, което е причина за съществуването на умряла риба и в р. Искър. Установените маслени петна в реката под моста в околност Зона за отдих " Плажа " са вследствие на работата на спешната помпа и отмиване на смазочна течност.

За настъпилата повреда сдружението не е уведомило Басейнова дирекция " Дунавски регион " и Министерство на околната среда и водите. За откритите нарушавания ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения.

Язовир " Панчарево " е един от комплексните и значими язовири, следени от Министерство на околната среда и водите. Той се стопанисва от " Напоителни системи " ЕАД към МЗХГ. Язовирът не е предопределен за питейно-битово водоснабдяване. Водите му се употребяват за напояване и промишлено водоснобдяване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР