РИОСВ регистрира са общо 21 пункта за изкупуване и търговия

...
РИОСВ регистрира са общо 21 пункта за изкупуване и търговия
Коментари Харесай

Регистрираха 21 пункта за изкупуване охлюви в Монтанско

РИОСВ записва са общо 21 пункта за изкупуване и търговия на култивиран и лозов охлюв на територията на област Монтана, научи организация BulNews.
Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено развъждане е от 10 май до 30 юни 2020 година в това число.
Дейността по събиране от природата и изкупуване за търговия и експорт на живи охлюви, черупки и месо, в това число и за ферменото им развъждане е регламентирана в заповед на министъра на околната среда и водите. Градинският охлюв (Helix pomatia) и лозовият охлюв (Helix lucorum) са включени в Приложение №4 на Закона за биологичното многообразие.
Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана ще правят инспекции на пунктовете за изкупуване на охлюви, като ще наблюдават за спазването на условията на горепосочената заповед.
Екземплярите би трябвало да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да обезпечат хладни или хладилни пространства за съхраняването им, подобаващ амбалаж, както и калибровъчни сита за обособяване на маломерните, които би трябвало да се връщат незабавно и на подобаващи места назад в природата.
Физическите лица, извършители на горецитираната заповед, се санкционират с санкции от 100 до 1000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се постановат имуществени наказания от 200 до 5000 лв., според Закона за биологичното многообразие.
В случай, че до 30 юни останат неизнесени количества, то лицата са длъжни да заявяват в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана количествата в складовете в период до 5 юли 2020 година, като след инспекция от страна на инспекцията се сформира протокол, нужен пред Министерство на околната среда и водите за издаване на удостоверения за експорт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР