РИОСВ - Пловдив установиха замърсяване на р. Стара река край

...
РИОСВ - Пловдив установиха замърсяване на р. Стара река край
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив установиха замърсяване на Стара река

РИОСВ - Пловдив откриха замърсяване на р. Стара река край с. Ново село, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Екип с представители на Регионална ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив), Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда (РЛ – Пловдив) извърши взаимна инспекция на р. Стара река, откакто институциите бяха сезирани посредством „ зеления телефон “ за замърсяване на водния обект при с. Ново село.

Граждани са алармирали, че Стара река тече с необикновен тъмносин цвят и характерна миризма, а във водоем наоколо до Ново село, община Стамболийски, има измряла риба.

При осъществен оглед на реката е открито, че замърсяването стартира след заустване на отпадъчните води от Градски пречиствателни станции за отпадъчни води на гр. Кричим. При инспекцията на пречиствателната станция е установено, че тя работи с нарушен софтуерен режим. В точката на заустване водата е очевидно непречистена и се усеща противен аромат. За разбор от РЛ - Пловдив са взели проба от отпадъчната вода в точката на заустване в р. Стара река.

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда са дали наставления на „ ВиК “ ЕООД в качеството му на оператор на Градски пречиствателни станции за отпадъчни води и на община Кричим като притежател на обекта и титуляр на позволение за прилагане на воден обект да подхващат незабавни дейности за премахване на аргументите, довели до нарушение работата на пречиствателната станция и въвеждането ѝ в естествена употреба. В едномесечен период двете институции би трябвало да уведомят шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив за подхванатите дейности за разрешаване на зародилия проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР