РИОСВ-Пловдив прекрати започналата процедура по Оценка за въздействие върху околната

...
РИОСВ-Пловдив прекрати започналата процедура по Оценка за въздействие върху околната
Коментари Харесай

Развъждането на плъхове и хлебарки край Пловдив се отлага... засега!

РИОСВ-Пловдив приключи почналата процедура по Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), нужна за построяването на плантация за влечуги и гризачи в пловдивско село. Преди месеци стана ясно, че екоинспекцията е дала зелена светлина на капиталовото предложение за екзотичното стопанство. С него се желае в село Чоба, община Брезово, да бъде издигната еднофамилна постройка и плантация, където  да бъдат заселени до 3000 змии и гущери, близо 10 000 мишки и плъхове, както и до 30 000 хлебарки и червеи.
Прочетете още
Оказва се обаче, вложителят не траял с нужните дейности и самичък спънал реализирането на процедурите. Когато Регионална инспекция за опазване на околната среда решило, че следва да се извърши  ОВОС, на Георгиев са били дадени подробни инструкции по какъв начин да постъпи при осъществяване на поисканата му процедурата. От  него се изисквало да създаде задание за обсег и наличие на оценката. В този стадий по осъществяване на капиталово желание той има законовото обвързване да организира съвещания с способния орган по околна среда, в тази ситуация Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда, и да изготви информация за резултатите.

Повече от едно година обаче Георгиев не входирал задание за обсег и наличие на Оценка на въздействието върху околната среда, показват от Регионалната екоинспекция. Оттам му напомнили, че периодите му изтичат, само че отговор от възложителя по този начин и не постъпил. Затова Регионална инспекция за опазване на околната среда прекратило процедурата по плана.

Към момента не е ясно дали се касае за пропуснати периоди по немарливост или Георгиев съзнателно не е подал документи, тъй като е размислил за построяването на фермата. Ако обаче възложителят към момента има желание да прави бизнес в Чоба, то законът му дава 14-дневен период да апелира решението на екоинспекцията.

Припомняме, че новината за фермата провокира полярни отзиви, като едни приветстваха концепцията, чиято цел е още продажба и осъществяване на лабораторни опити с животните. Според други не е уместно наоколо до обитаемото място да се отглеждат сходни екземпляри, а трети се оповестиха срещу опитите с животни.

Спрямо капиталовото желание в парцел с повърхност от близо 3 дка се  предвижда създаване на еднофамилна жилищна постройка и плантация за влечуги, гризачи и насекоми. В имота се планува да бъдат издигнати една жилищна къща с РЗП от 260 кв.м, както и постройка, в която ще бъдат ситуирани две ферми за животните, с общо РЗП от 1120 кв.м.

Какво се възнамерява да се отглежда там?

Видовете гризачи планувани за развъждане са лабораторен плъх (Rattus norvegicus) и лабораторна мишка (Mus musculus). Броят им ще е към 10 000 и ще се отглеждат по натоварен способ. Във фермата ще има настрана обособени пространства за развъждане на плъховете и мишките. Те ще се отглеждат на специфични стелажи с вградени кафези. Стелажите ще са оборудвани с вентилационни отвори и гравитачна водна система, вградено корито за храна и заключващ механизъм.  

Сред влечугите планувани за развъждане са кралски питон (Python regius), мрежест питон (Puthon reticulatus), млечна змия (Lampropeltis triangulum) и леопардов гекон (Eublepharis macularius). Броят им ще е към 3000 и ще имат настрана обособено помещение за развъждане на влечуги. Предвижда се във фермата да бъдат отглеждани и към 30 000 насекоми . Сред типовете са бразилска хлебарка (Blaptica Dubia), супер червей (Zophobas Mono) и брашнян червей (Tenebrio Molitor)
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР