РИОСВ-Пловдив прекрати процедурите по ОВОС на двамата концесионери на кариерата

...
РИОСВ-Пловдив прекрати процедурите по ОВОС на двамата концесионери на кариерата
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив спря удължаваното на концесиите на кариерата в Белащица

РИОСВ-Пловдив приключи процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда на двамата концесионери на кариерата в Белащица - „ Холсим Кариерни материали Пловдив “ АД и „ Европейски пътища “ АД. Припомняме, че " Холсим " бяха почнали процедура по капиталово предложение за продължение на периода на концесията за рандеман на строителни материали с 15 години, до момента в който " Европейски пътища " желаеха удължение на концесията с 25 години за сектор " Белащица - юг ". 
Прочетете още
Това породи ново публично неодобрение на жителите на пловдивското село, така като  те се притесняват, че замърсяването вреди съществено на здравето на хората и биоразнообразието в региона. 

И двете процедури по капиталови планове обаче са прекъснати в един ден с решения на шефа на Екоинспекцията Ивайло Йотков. 

Мотивите за прекратяването гласят, че капиталовите планове не са в сходство с условията за запазване на околната среда, регламентирани в Закона за водите. Пряката причина е, че територията и на двете концесии попада в зона за отбрана на водите.  

Припомняме, че това действително е ново състояние, откакто двата каптирани естествени извори „ Калоян дере “ 1 и „ Калоян дере “ 2 бяха вкарани в тъй наречените санитарно-охраняема зона за обществено-битово водоснабдяване на Белащица. Учредяването на зоната стана със заповед на шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “. Всъщност тази процедура беше направена тъкмо с цел да се спре до добива на подземни благосъстояния в региона, защото включването на изворите в такава зона не разрешават активността на кариерите.  и  Басейнова дирекция афишира капиталовите планове на двете компании за неприемливи.

Настоящите решения за прекратяване на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда могат да обжалвани посредством РИОСВ-Пловдив пред Министъра на околната среда и водите и/или Административен съд - Пловдив в 14-дневен период от съобщаването им. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР