РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" се сезират

...
РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" се сезират
Коментари Харесай

РИОСВ и БДИБР в Пловдив се сезират за депо край Катуница

РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион " се сезират за хранилище край Катуница. При инспекциите по сигнали за нерегламентирани ровове в региона на хранилище за утайки от пречиствателната станция край пловдивското село до момента не е установен нерегламентиран рандеман на баластра. 

Последната инспекция на обекта е осъществена от БДИБР през август 2017 година От оператора на кариерата "Мостстрой Пловдивплант " ЕООД е изискана документи. Представени са контракти за покупко-продажба на баластра, съгласно които употребеният материал в инсталацията не е добиван на площадката, а е доставян от другаде. При предишни инспекции специалистите откриват, че пресевната апаратура в с. Катуница не e работила. Не е открито и заустване на отпадните води от оборудването. 

Около работната площадка не е установено съществуване на техника. Поради тъжба на поданици от с. Ягодово, които са алармирали за рандеман на инертни материали и съществуване на боклуци в направени ровове се образува комисия от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, на Министерството на енергетиката, на Министерството на околната среда и водите, на община "Родопи " и кмета на с. Ягодово. 

На място установяват кариерно гнездо за рандеман на баластра, само че не и добивна активност. Установено е и огромно количество строителни и битови боклуци в и към кариерното гнездо. Те са от разбъркан вид (хартиени, картонени и пластмасови опаковки), строителни боклуци от ново строителство, както и от срутване на остарели здания (изолационна вата, стиропор, чували от гипсови шпакловки, санитарна керамика, гипсо картон, тухли и др.). 

Експертите откриват, че е осъществяван рандеман в предходен интервал на кариерата. Съгласно член 90, алинея 5, т. 1 от Закона за подземните благосъстояния: "Кметът на съответната община реализира надзор по осъществяването на търсене, изследване или рандеман на подземни благосъстояния без издадено позволение или предоставена концесия ", т.е. пълномощията за реализиране на надзор за противозаконен рандеман е на кмета на общината.

За нерегламентираното замърсяване са дадени наставления на кмета на община "Родопи " да почисти упоменатите терени от битови и строителни боклуци и да намери притежателя им. При следваща инспекция е установено разчистване на нечистите терени. За осъществените нерегламентирани добивни действия е известена Районна прокуратура - Пловдив, като е изпратена наличната информация по случая. Оттам връщат разпореждане за отвод да се образува досъдебно произвеждане и преписката се приключва заради липса на закононарушение от общ темперамент.

Постановлението за отвод да се образува досъдебно произвеждане е изпратено до Министерството на енергетиката във връзка със Закона за подземните благосъстояния, защото е способен орган по този закон. Оператор на депото за утайки от пречиствателната станция е ВиК ЕООД - Пловдив. Дейността на обекта е прекратена със заповед на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив през 2009 година Преди да бъдат депонирани, утайките се третират авансово с механично обезводняване и изсушаване на полета, ситуирани на територията на ПСОВ - Пловдив. 

За обекта има направен план за рекултивация и "Авариен проект " на депото. За метода към депото е построена защитно-охранителна дига (насипен тип), ограда. Изземането на инертни материали отвън коритото на реките е активност от компетенциите на Министерството на енергетиката.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР