РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейностите по почистване

...
РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейностите по почистване
Коментари Харесай

РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на р. Вит

РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „ Дунавски регион “ стопираха дейностите по разчистване на река Вит. Това оповестява дирекцията на уеб страницата си в Интернет.

БДДР е издала инструкции до регионалния шеф на област Ловеч да не се подхващат действия по разчистване на наносни отсрочения в река Вит до привършване на изискуемите процедури за сходни действия по реда на Закона за водите. Писмото на БДДР е въз основа на постъпило съобщение от Областен шеф на област Ловеч за пускане на действия по лишаване на наносни отсрочения в коритото на р. Вит.
Не са възлагани действия край р. Вит, свързани с построяването на Автомагистрала " Хемус " Отговорът идва ден откакто екип на bTV ревизира сигнал за вероятен риск от екологична бомба по поречието на река Вит
В писмото си до регионалния шеф Басейнова дирекция категорично показва, че за осъществяването на такива действия се изисква позволение по Закона за водите, каквото не е издавано.

Осъществяването на такава активност без позволение предстои на административно-наказателна отговорност, показват от там.

БДДР е изискала от Областна администрация-Ловеч копие от подписания контракт сред регионалния шеф на област Ловеч и изпълнителя за осъществяване на дейностите, документи, удостоверяващи осъществяването на дейностите по контракта, както и данни за чиновници на Областна администрация, участвали на описаните действия по лишаване на наносни отсрочения.
Застрашена ли е река Вит поради градежа на Автомагистрала " Хемус "? Подадени сигнали сигнализират за вероятен риск от екологична бомба
Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен е издала Заповед за налагане на насилствена административна мярка по Закона за биологичното многообразие на Областния шеф на Област Ловеч за прекъсване на всевъзможни действия по разчистване на наносни отсрочения, унищожаване на дървесна растителност, рандеман на баластра и сеч в същия сектор от река Вит.

Целта е попречване на административно нарушаване по Закона за биологичното многообразие и опазване на местата за размножаване на предпазени типове птици. Мястото на дейностите попада в предпазена зона за запазване на дивите птици от мрежата " Натура 2000 " ( " Васильовска планина " BG00002109).

На регионалния шеф е предписано да не позволява осъществяване на действия по разчистване на наносни отсрочения и унищожаване на дървесна растителност, до момента в който не бъдат изпълнени изискванията и ограниченията в Решение по Оценка на въздействието върху околната среда щ2-2/2015 година Дейността предстои на координиране с Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен.

През последните две седмици в двете институции постъпиха сигнали за изземане на баластра от река Вит над село Торос и околност " Боаза ".

Веднага след приемането на сигналите, последният от които в неделя – 17.11.2019 година, навреме е осъществявана инспекция. В момента на инспекциите на място не е установено съществуване на техника във водния обект и не е открит причинителят, показват от БДДР - Плевен.

Не са възлагани никакви действия край река Вит, свързани с построяването на сектор от автомагистрала " Хемус ", оповестиха по-рано от организация " Пътна инфраструктура ", а отговорът идва ден откакто екип на bTV ревизира сигнал за вероятен риск от екологична бомба по поречието на река Вит.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР