РИОСВ - Перник, е решила, че няма нужда да се

...
РИОСВ - Перник, е решила, че няма нужда да се
Коментари Харесай

Кой и защо пълни старите мини в Перник с отпадъци

РИОСВ - Перник, е решила, че няма потребност да се прави екологична оценка на плана за пълнене на мините с боклуци

© Красимир Юскеселиев Пореден скандал се разпали в Перник. След рецесията с водата, горенето на боклуци и замърсяването на въздуха в този момент се оказва, че държавната компания " Еко Антрацит " желае да запълва старите рудници с отпадъчни материали.

По принцип запълването на остарели мини с инертни боклуци, смесени с бетон, е напълно естествена процедура и предотвратява сриването на земни маси. В градски зони това е изключително неотложно. Проблемът в тази ситуация е, че като източник на отпадъчните материали е посочен обвързваният с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", от който обаче отхвърлят да имат нещо общо с процедурата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това повдига въпроси дали зад желанието на страната да запълва старите мините в действителност не се търси решение за различен общински отпадък.

Какви са проектите

Дружеството " Еко Антрацит ", което част от Държавната консолидационна компания под шапката на Министерството на стопанската система, е внесло още през април капиталово предложение в община Перник за техническа разпродажба и премахване на нездравословните последствия след прекратяването на въгледобива в държавните " Мини Перник ". Проектът обгръща рудните под жк " Драгановец " - " Света Ана ", " Стари рудници " и " Минен музей ".

Фотограф: Красимир Юскеселиев
В заданието се споделя, че ще се изпълнят укрепителни мероприятия за стабилизиране на земната основа в засегнатите от миннодобивната активност региони. Набелязани са галерии с дължина близо 4 км, като преди инжектирането на смесите ще се направи пробно запълване с вода при налягане до 8 бара. Целта е да се ревизира действителната проницаемост за хидросмеси. Тук забавното е, че съгласно документите употребяваната вода ще бъде доставена от " Софийска вода " и ще бъде с непитейни качества. Дали ще се употребява новият тръбопровод от София до Перник, или нужните количества ще се доставят с цистерни обаче не излиза наяве.

Сблъсък

Според капиталовото предлагането на " Еко Антрацит " и настояването за преценка за нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда за запълвачната примес ще се употребяват генерирани боклуци от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " - шлака, дънна пепел от котли и летяща пепел от изгаряне на въглища.

От централата обаче обявиха за " Капитал ", че са разбрали от медиите за желанието на държавната компания да употребява техен индустриален боклук (летяща пепел и шлака) при рекултивация и укрепването на " Мини Перник ". " Заявяваме изрично, че ние не сме търсени от изпълнителя на този план и не са водени каквито и да било диалози с нас. Не е желан и не сме предоставяли настоящ разбор на индустриалните боклуци от нашата нормална активност и нямаме подписан контракт с въпросната компания. За Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е неприемливо да се употребява име на юридическо лице в публични документи без с последното даже да са водени диалози ", споделиха от компанията.

Още по-интересно в тази ситуация е, че повече от месец откакто " Еко Антрацит " е подало капиталовото си предложение, от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник, също не са поискали от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " нито контракт сред двете сдружения, нито каквато и да е друга документи по проблема. Вместо това още на 5 май шефът на екоинспекцията Ирена Петкова издава решение да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда на плана, защото нямало да докара до вреди за околната среда. По принцип сходни решения лишават месеци, защото се прави изследване на резултатите върху околната среда и се проучват възможните замърсявания, като нормално от заявителите се изискват голям брой документи, които да удостоверят взетите ограничения по време на целия развой.

Предистория

През август 2018 година " Еко Антрацит " подписа четиригодишен рамков контракт с друга държавна компания - " Монтажи ". Той е за планиране и осъществяване на дейностите по техническа разпродажба, консервация, техническа и биологична рекултивация на мини и е за 100 млн. лева без Данък добавена стойност.

Възлагането стана на правилото инхаус - без осъществяване на търг. А по кои мини ще се работи се дефинира на база на спомагателни съглашения, които се подписват след това. Те обаче не са обществени, по тази причина и не е ясно по кои обекти действително се работи до момента.

Според mediapool.bg към края на 2018 година е имало подписано в допълнение съглашение сред " Еко Антрацит " и " Монтажи " за рекултивацията на голям котлован (около 5 млн. кубика) край Перник в посока жп гарата край Волуяк. Към оня миг планът още се съгласува с общината и не бил подготвен. Според информацията на mediapool цената на това съглашение е към 23 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е бил две години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР